El passeig Marítim del Prat de Llobregat ha rebut el premi FAD 2019 dins la categoria de Ciutat i Paisatge

5 projectes metropolitans han rebut algun tipus de reconeixement: premis FAD 2019, Premis Catalunya Construcció 2019, premi Barcelona Building Construmat 2019, Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) i la Bycicle Architecture Biennale 2019. Tots aquests reconeixements tenen el denominador comú de posar en valor l'excel·lència i la qualitat dels diferents projectes d'arquitectura i d'espai públic. Els 5 projectes reconeguts en aquests certàmens connecten el territori cusen espais públics que estaven fragmentats.

Entre els mesos de maig i juny s'han portat a terme diferents premis i certàmens d'arquitectura i espai públic en què 5 projectes metropolitans han rebut algun tipus de reconeixement. Els certàmens són els premis FAD 2019, els Premis Catalunya Construcció 2019, el premi BBConstrumat 2019, la 4a edició del Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) i la Bycicle Architecture Biennale 2019.

Tots aquests reconeixements tenen el denominador comú de posar en valor l'excel·lència i la qualitat dels diferents projectes d'arquitectura i d'espai públic i visibilitzar la capacitat de transformació que té l'arquitectura sobre el paisatge metropolità, amb l'objectiu final de millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Els 5 projectes reconeguts en aquests certàmens connecten el territori cusen espais públics que estaven fragmentats i integren harmònicament aquestes estructures amb el patrimoni natural. A més, potencien l'ús social i recreatiu de la ciutadania i la compatibilitat amb la naturalització d'aquests espais oberts.

Passeig Marítim del Prat de Llobregat

Aquest projecte ha rebut el premi FAD 2019 dins la categoria de Ciutat i Paisatge. El jurat ha valorat positivament aquesta intervenció perquè "aconsegueix conjugar la voluntat de preservar i millorar espais naturals fràgils en procés de degradació amb l'ús social per part de la ciutadania, que ha de fer-los seus". La recuperació dels ecosistemes dunars conviu harmònicament amb els recorreguts interns, el mobiliari i els usos recreatius i educatius, que són respectuosos amb el seu entorn.

Connexió pedalable entre Barcelona i Esplugues de Llobregat

Aquest projecte ha tingut reconeixement en tres certàmens diferents. En primer lloc, ha rebut una menció dins la categoria d'obra construïda d'infraestructura en el Barcelona Building Construmat 2019.

En segon lloc, aquesta connexió pedalable també ha estat seleccionada en la categoria de Ciutat i Paisatge dels premis FAD 2019.

Finalment, aquesta actuació ha estat un dels projectes seleccionats per formar part de la Bycicle Architecture Biennale 2019, que s'ha celebrat a Amsterdam durant el mes de juny.

Aquests tres reconeixements s'expliquen per posar en valor un camí pedalable en un dels enclavaments més difícils de la xarxa viària metropolitana amb l'encreuament de la B-20 i la B-23, i el bucle que formen els diferents enllaços i accessos a les dues ciutats. Aquest nus viari ha significat una barrera per als vianants i les bicicletes durant seixanta anys i actualment permet travessar aquestes dues ciutats metropolitanes. A més, la via pedalable aposta per la mobilitat sostenible, amb un traçat de pendents suaus per a l'ús ciclista o per caminar en un entorn renaturalitzat que fa de mirador sobre la ciutat. Cal destacar que el camí relliga la xarxa urbana de carrils bici i de vianants amb el sistema d'espais lliures del parc de Collserola, fet que enforteix la infraestructura verda metropolitana.

Carrer de Matas de Tiana

La reurbanització d'aquest eix urbà de Tiana també ha estat seleccionat en la categoria de Ciutat i Paisatge dels premis FAD 2019.

Es tracta de l'antiga via d'accés a Tiana des del sud, la connexió de la vila amb Montgat. És un carrer molt singular dins la trama urbana, de poca amplitud i recorregut llarg, amb l'arbrat com a característica més significativa. S'hi han col·locat dues alineacions de plataners centenaris, situats a banda i banda de la calçada, que generen una avinguda a l'ombra que conviden al passeig durant l'estiu. L'objectiu ha estat potenciar aquest eix dins del poble, on vianants i veïns siguin els actors principals de l'espai públic i que alhora es converteixi en un espai de relació. El verd de l'arbrat s'integra dins la trama urbana i fa el carrer més amable, accessible i pacificat.

Piscina Can Millars a Cornellà de Llobregat

Aquest equipament ha estat seleccionat en els Premis Catalunya Construcció 2019. Es tracta d'una reforma i ampliació que ha permès millorar les prestacions funcionals i energètiques d'aquest equipament.

La transformació més important en la rehabilitació integral i ampliació de la piscina municipal (construïda l'any 1989) és el canvi d'accés a l'edifici que permet l'entrada dels usuaris per la planta superior des de la nova plaça. Des de dins, a través dels grans finestrals es descobreix la vista sobre el nucli antic de la població.

Parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan

Aquest espai públic ha estat seleccionat a la 4a edició del Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA). Aquest parc metropolità es caracteritza per una integració molt harmònica amb l'entorn i per la preservació d'abundants elements arqueològics i arquitectònics. Les barraques d'eines de pedra seca, els marges de pedra seca i l'ermita romànica de Sant Joan són alguns dels elements que han tingut un tracte diferencial en aquesta intervenció, en què també s'han posat en valor exemplars d'arbres i arbustos envaïts per altres espècies.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados