Desactivació de l'avís preventiu de contaminació atmosfèrica per partícules (PM10)

| Tema: Contaminación

La fase d'Avís Preventiu es va activar ahir dimarts, 15 de desembre de 2020, després que 4 estacions de la XVPCA, 3 d'elles ubicades en municipis metropolitans superessin el valor de 50 µg /m3 PM10 de mitjana durant el dia anterior

Cartell desactivació

Avui, dimecres 16 de desembre de 2020, l'AMB ha desactivat la fase d'avís preventiu per partícules (PM10) del seu protocol d'actuació per als episodis ambientals d'elevada contaminació atmosfèrica.

La fase d'Avís Preventiu es va activar ahir dimarts, 15 de desembre de 2020, després que 4 estacions de la XVPCA, 3 d'elles ubicades en municipis metropolitans (Montcada i Reixac - Can Sant Joan, Sant Vicenç dels Horts - Ribot-Sant Miquel i Barcelona - Eixample) superessin el valor de 50 µg /m3 PM10 de mitjana durant el dia anterior, i la previsió a 24 hores no indiqués una millora en els nivells de PM10
 
La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d'ahir no va superar el valor de 50 ?g/m³ en cap de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i la previsió a 24 hores indica que les condicions de dispersió milloraran significativament i no es preveuen superacions del valor diari de 50 ?g/m³ durant el dia d'avui. 

Aquest nou episodi ambiental torna a posar de manifest la necessitat de seguir avançant en les diferents mesures estructurals que està treballant l'AMB per tal de millorar la qualitat de l'aire i la qualitat de vida dels habitants. 

Dins del seu àmbit competencial, l'AMB està adoptant unes polítiques públiques decidides per fer front a la problemàtica de la contaminació de l'aire

En matèria de medi ambient, de la bateria d'accions que s'estan desenvolupant, es destaquen les següents:

  • Reducció i control de les emissions de les obres, a través d'una ordenança marc metropolitana.
  • Reducció i control de les emissions de les indústries que tinguin focus emissors a l'atmosfera, a través dels diferents plans d'acció individuals i de les mesures definides per a la indústria al Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire PAMQA 2020.
  • Difusió de totes aquestes mesures per reduir les emissions a través d'activitats de sensibilització: a través de les activitats del programa "Compartim un futur" que l'AMB realitza a centres educatius, equipaments municipals i centres col•laboradors, entre d'altres espais.
En matèria de mobilitat, de la bateria d'accions que s'estan desenvolupant, es destaquen les següents:
  • Zones de Baixes Emissions àmbit Rondes de Barcelona i altres zones de baixes emissions d'àmbit local.
  • Targeta Verda Metropolitana: transport públic gratuït durant 3 anys pels ciutadans de l'àrea metropolitana que canviïn definitivament el cotxe privat pel transport públic.
  • Renovació de la flota d'autobusos prescindint dels vehicles dièsel:  450 nous busos fins 2019.
  • Ambientalització de la flota de taxis: no s'autoritzaran nous taxis dièsel a partir de 2019
  • Construcció de la infraestructura Bicivia, carrils bici i aparcaments segurs.
  • Impuls al vehicle elèctric: 10 punts de recàrrega ràpida i subvencions

Alertes gratuïtes al mòbil en cas d'alerta ambiental

L'AMB ofereix a la seva web un visor que permet consultar l'evolució dels darrers dies de contaminació atmosfèrica als seus municipis. Alhora, mitjançant inscripció a la web, es podrà accedir a un servei gratuït d'alertes  per alta contaminació en l'àmbit metropolità.

Documentos relacionados