Acta del jurat de l'emplaçament 3E |
S'ha atorgat el premi a la proposta:
- Passatge a la identitat de Ferran Viladomat Serrat i Carles Esquerra Julià.
- Filar prim de Laura Coma Fusté, Alex Alesina Donada, Helena Arnaste Pérez, Joana Descals Martín i Sandra Alcázart Torrecillas.
- Reciclar el paisaje tecnocrático d'Alessandra Caprini, Oscar Arroyo i Valentina Molinari.
- Fòrum Km0 de Catalina Salvà Matas i Héctor Ortín Isern.
Proposta premiada:
PASSATGE A LA IDENTITAT
El primer pas per al projecte es la resolució del nus viari existent entre la N-II i la N-340, per aquest nus, actualment s'han convertit en vies de connexió i recolzament dels nuclis urbans de la zona metropolitana. Al llarg de la N-340 i reconverteix l'ús dels altres quatre en espais per al vianant, dotant-los de activitats i equipaments com poden ser lloguer de bicis, espais de descans, quioscos, circuits esportius a l'aire lliure, zones d'activitats, un mirador i horts urbans, en resum, d'un espai per compartir i cultivar no només plantes sinó el coneixement col•lectiu i la memòria històrica del lloc.
Es planteja la creació de dos places una a cada extrem de la via, vinculades a espais importants i de forta afluència de persones, com són l'estació de quatre camins i l'accés a Molins de rei.
Autors: Ferran Viladomat Serrat, Carles Esquerra Julià.
Descarregar la proposta
Propostes amb menció:
FILAR PRIM
En segon lloc es retorna la lògica topogràfica de la vall del Llobregat deixant respirar la Riera de Cervelló i lligant-la amb les muntanyes que la serveixen i amb el riu on desemboca. En aquesta restitució es planteja la divisió en dos nivells, creant una rotonda semi-recolzada a cota 6m en la posició del nus actual que, per una banda, deixa creuar el verd a peu pla i amb ell el pas per vianants.
En aquesta nova mirada es pren com a punt fonamental la necessitat d'emfatitzar els potencials del lloc com a centre intermodal de referència . El marcat caràcter industrial de la zona requereix tenir una bona logística i el nou centre recull cada dia en hora punta un elevadíssim nombre de treballadors, potencials usuaris d'aquesta àrea i del qual se'n desprenen els nous usos incorporats; un gran espai d'aparcament de fàcil accés, un punt de servei gasolinera i un gran espai de restauració amb supermercat i espai de lleure.
Autors: Laura Coma Fusté, Alez Alesina Donada, Helena Arnaste Pérez, Joana Descals Martín, Sandra Alcázart Torrecillas.
Descarregar la proposta
RECICLAR EL PAISAJE TECNOCRÁTICO
La proposta es recolza en la creació d'un passatge amb forma d'arc accessible per vianants i ciclistes que soluciona les connexions internes fins a l'estació intercanviadora i les parades d'autobús. Es proposa com a "procés d'hibridació" amb nous enfocaments socials, ecològics, urbans, estètics i ètics. Així doncs, el nus ara es converteix en un espai públic protagonista i capaç de valoritzar l'entorn natural (la riera, els horts i el riu)
Autors: Alessandra Caprini, Oscar Arroyo, Valentina Molinari.
Descarregar la proposta
FÒRUM KM0
El node de Quatre Camins, node de centralitat viària del territori, s'aprofita com a nou punt d'accés al Parc Agrari, coincidint amb la proximitat (300m) del primer tram significatiu de d'horts del marge dret del Parc, es proposa aquí el Km.0 del Parc: una primera porta del Parc Agrari, pels visitants forans i locals. Es pretén evocar el paisatge previ: un paisatge fluvial modelat per l'agricultura. La intervenció no serà una geometria imposada sinó que naixerà de les traces i dels elements del mateix territori.
La proposta es basa en 3 idees:
- Una nova porta pel Parc: el Km.0: El nou Km.0 del Parc Agrari és un punt accessible dins el Parc.
- Un camí que arriba a tot: Es proposa un camí accessible, de lligam, digne, i equipat, resolent les deficiències de connexió actuals.
- Un sistema recuperat: l'aigua: Es proposa la recuperació dels antics traçats de les sèquies d'irrigació dels horts i, aprofitant les parcel•les abandonades, la introducció de tres basses vinculades a les noves places del Parc.
Autors: Catalina Salvà Matas, Catalina Salvà Matas, Héctor Ortín Isern.
Descarregar la proposta