2C Un passatge com a eix cívic

Tornar
2C
Data:
Del 20.11.14 al 20.01.15
Estat:
Finalitzat
Municipis:
Cerdanyola del Vallès, Ripollet


Passera (carretera de l'Estació) entre Cerdanyola del Vallès i Ripollet, per sobre la C-58 i el Riu Ripoll i el seu entorn immediat,  tractant les seves quatre accessibilitats, la connectivitat d'itineraris fluvials, els fronts edificats i l'entorn paisatgístic.
Premi i mencions

Acta del jurat per a l'emplaçament 2C

S'ha atorgat el premi d'aquest emplaçament a la proposta:
  • CB45PT d'Adrià Orriols Camps i Joan Massagué Sánchez.
Propostes que tenen menció:
  • De cajón de Javier Hernani López, Marc Marin, Webb, Laia Bellver Arbona, Rakel Vázquez Gómez, Miguel López Atarés.
  • 1, 2, 3 de Laura Coma Fusté, Alex Alesina Donada, Joana Descals Martín, Helena Arnaste Pérez, Sandra Alcázar Torrecillas.

Proposta premiada:

CB45PT

El projecte ja forma LLOC. Sobre aquest pla substancial una sèrie d'operacions objectuals es proposen. Són elements abstractes, independents. Objectes seriats i industrials [reixes, tubulars, maons, heures, rajoles]. Entre ells s'estableix una espècie de diàleg ocult. Un ritme que acaba reorganitzant els espais que els sostenen.

Proposem un màxim d'operacions. Però a partir d'acurats i [des]ordenats mínims. L'execució i adequació, per tant, es pot produir per fases.
  1. Que el riu engoleixi Ripollet i sigui el catalitzador de la seva futura activitat.
  2. Al voltant del front del nou parc es proposa la supressió dels aparcaments contigus a l'escola, la biblioteca i l'ajuntament, i la correcció topogràfica corresponent, amb l'objectiu d'homogeneïtzar el pla de carrer.
  3. Es planteja la construcció d'una nova passera que connecti el pont de l'Estació directament amb el riu. D'escala més territorial, procura potenciar l'accés rodat no motoritzat des de Ripollet Sud i Cerdanyola.
  4. Pont. Passera. Nova Rambla de Sant Sebastià. La ineficiència de l'actual infraestructura sobre l'autopista fa necessària la seva demolició. L'objectiu del nou pont es connectar. Abraçar l'avinguda i generar un nou camí agradable que continuï i es nodreixi del caràcter del pont sobre el riu Ripoll.
Autors: Adrià Orriols Camps , Joan Massagué Sánchez.

Descarregar la proposta


Proposta amb mencions:

DE CAJÓN

La proposta contempla un projecte paisatgístic de recuperació dels marges del riu Ripoll i un arquitectònic de construcció d'un Calaix sobre la C58. La intervenció sobre el parc fluvial tracta el ecosistema del riu per a que coexisteixi amb els horts, intervenint en les zones no colonitzades pels agricultors. Per altra banda, tracta els accessibilitats al parc fluvial, aportant continuïtat al funcionament actual de accés des del talús, aportant els requisits d'accessibilitat.

El calaix, és una solució contundent per eliminar les problemàtiques de convivència amb l'autopista (contaminació acústica, lumínica, ambiental) i recuperar la relació de la ciutat amb el riu. L'accés a la plaça sobre la C58 es realitza a través de d'una rampa que acompanya el carrer de Sant Sebastià. Per tal de donar més privacitat a les plantes baixes dels pisos situats el front de l'autopista es disposa una gran pèrgola i un pati que alhora configura una arquitectura i un programa que urbanitza la gran plaça pública.

Autors: Javier Hernani López, Marc Marin, Webb, Laia Bellver Arbona, Rakel Vázquez Gómez, Miguel López Atarés.

Descarregar proposta


1,2,3

1,2,3 una proposta estratègica de combinatòria d'accions directes (passarel•la, pèrgola, bosc de murs, rius, arbres, horts), solucions parcials combinables per millorar la qualitat de l'espai urbà.

L'estratègia respecte el riu passa per consolidar els fronts urbans respectant així el buit dels espais naturals. No tocar el riu. Mantenir la continuïtat del buit i consolidar la parcel·lació agrícola en el marge esquerre. A la ribera dreta substituir l'horta existent, esbrossant i permetent el creixement natural d'espècies autòctones, protegint la llera del conflicte amb l'autopista.

Una llarga i variable pèrgola i un bosc de murs reorganitza els espais d'arribada i torna a relacionar els edificis amb l'espai públic. Imaginem un espai semi-urbà, urbanitat lligada a la sensació de densitat, de perímetre. Semi urbanitat conscient del lloc, de la seva imatge. No hi ha arrogància en la seva presència. Sols objectes urbans comuns: pèrgoles, paviments, murs,... tots ells disposats amb teatralitat, com una escenografia apunt per estrenar-se.

Autors: Laura Coma Fusté, Alex Alesina Donada, Joana Descals Martín, Helena Arnaste Pérez, Sandra Alcázar Torrecillas.

Descarregar imatge
El concurs proposa abordar 2 escales de projecte a nivell d'idees: EEE, d'estudi i exploració d'un àmbit i PPP, de proposta d'actuacions per la millora d'un passatge o passatges que estan dins de l'àmbit.

Dossier tècnic

Làmina emplaçament 2C

Versión en castellano

Dossier técnico
Taula d'experts locals:

Carles Llop, Director del Programa "Passages" de l'IVM a Barcelona.



Noemí Martínez, Cap de l'oficina de Projectes i Disseny Urbà de l'AMB.
Loles Herrero, Arquitecta del Serveis de Planejament Urbanístic de l'AMB.
Jaume Escoda, Director de l'Àrea d'Urbanisme, Espai Públic i Ecologia Urbana de Cerdanyola del Vallès.
Jordi Fortuny, Cap-Coordinador dels Serveis Territorials de l'Ajuntament de Ripollet.

Vocal extern:

Xavier Segura, Director de Serveis d'Espais Públics de l'AMB



Jurat Metropolità:

President
Ramon Torra
Ramon M.Torra i Xicoy
Gerent AMB

Arquitecte per la Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (1980).  Actualment, gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona  i conseller delegat de l'IMPSOL (Institut Municipal de Promoció del Sòl). Fou director de Serveis Tècnics de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona fins l'any 2011 i anteriorment, arquitecte municipal i director de Serveis Territorials a l'Ajuntament de Granollers entre els anys 1982 i 1992. Ha estat redactor del Pla Territorial Metropolità de Barcelona i és professor en diferents cursos de màster i postgrau de la UPC i la EAPC.

Vocals
Josep Maria Carreras
Josep Maria Carreras
Director de Serveis d'Urbanisme de l'AMB

Arquitecte expert en l'àmbit de l' urbanisme. Va iniciar la seva activitat professional com a tècnic a la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, posteriorment al 1990 fou el cap de Servei de Documentació d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. Al 2001 va ser nombrat cap de Servei d'Informació Territorial i Coordinació Tècnica de la Mancomunitat de Municipis i actualment es director de Serveis d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Mireille Apel-Muller
Delegada general de l'IVM

Delegada general de l'Institut pour la Ville en Mouvement/PSA Peugot Citroën. Ha coordinat el programa internacional de l'IVM "Passages, espaces de transition pour la ville du 21è siècle" convocat des del 2014. Ha participat a l'exposició internacional "El carrer és de tots !" i en el catàleg . Durant el 2012, ha co-dirigit el col·loqui internacional de Cerisy-la Salle sobre "Le Génie de la marche".

Pierre-Atain Trévelo
Agència TVK / Trevelo & Viger-Kohler Architects
        
Fundador de l'agència TVK/Trevelo & Viger-Kohler Arquitectes i Urbanistes. Arquitecte DPLG, diplomat per l'Escola d'Arquitectura de la Ciutat i dels Territoris de Marne la Vallée al 1999. Màster en Disseny d'arquitectura i urbanisme per la Harvard School of Design al 2004. Professor al Màster d'Urbanisme del Institut d'Estudis Polítics de Paris del 2006 al 2010. Membre del Consell Científic del Taller Internacional de Gran Paris.
Manuel Ruisánchez
Arquitecte i vocal del COAC

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. Professor del Departament d'Urbanisme i Ordenació de Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya i professor del Master de Paissatge U.P.C. Soci-fundador de Ruisánchez Arquitectes el 1997. Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i Urbanisme 2012 (Fàbrica de Creació Fabra & Coats). Vocal de Cultura del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya des de 2014.

Enric Batlle
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, Doctor-arquitecte des del 2002 amb la tesis "El jardí de la Metròpoli" premi extraordinari de doctorat, premi Lluís Domènech i Montaner al 2005 i Premi FAD de Teoria i Crítica d'Arquitectura al 2012. Soci co-fundador de Batlle i Roig Arquitectes des del 1981,  exerceix de professor titular del Departament d'Urbanisme i Ordenació de Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Rosa Rull
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica d'Arquitectura de Barcelona, sòcia cofundadora de Bailo Rull Arquitectura. Professora invitada de Projectes de l'Escola Politècnica Superior d'Alicante, professora de Projectes de la Universitat Internacional de Catalunya.

Amadeu Santacana
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès al 2000 (ETSAV-UPC), i doctor (Phd) amb la recerca "El acontecimiento en un mundo como yuxtaposición" al 2013 a l'ETSAB-UPC (Barcelona). Actualment és professor Associat del Departament de Projectes a l'ETSAV des de 2005, i Associate Professor de The Illinois School of Architecture, també ha donat classes a l'ETSAM-UPM (Madrid), ESARQ-UIC, EINA i ELISAVA.  Cofundador de Nug Arquitectes des de 2000.

Acta del jurat per a tot el concurs
El concurs presenta 6 àmbits d'exploració i proposta que es desenvoluparan en tres llançaments de dos emplaçaments cadascun, entre el mes d'octubre 2014 i el mes de febrer de 2015 segons el calendari especificat a les bases generals.

Fins la data d'inici de cada emplaçament no s'exposarà cap informació relacionada, de manera que tothom que hi participi ho faci en les mateixes condicions.

Les propostes es presentaran per correu administratiu o personalment abans de la data de finalització del termini especificat a cada emplaçament objecte de concurs, a la seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Bases

Bases del concurs d'idees "Passatges Metropolitans"
Bases del concurso de ideas "Pasajes Metropolitanos"

Formulari d'inscripció


Model d'equivalència entre el lema i els participants

Documentació addicional

Marc introductori del Programa Internacional Passages de l'Institut pour la Ville en Mouvement:

Número 1 de la revista Passages (introducción al programa del IVM)

Artículo de orientación de Marcel Smets

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...