1A Un passatge a través de la C31

Tornar
1A
Data:
Del 21.10.14 al 19.12.14
Estat:
Finalitzat
Municipi:
Badalona


Un passatge a través de la C-31, a l'encreuament de la C-31 amb el Torrent de la Font, entre l'avinguda del President Companys i la passera del carrer de Sant Felip i de Rosés al municipi de Badalona.
Mencions

Acta del jurat per a l'emplaçament 1A

A l'emplaçament 1A té tres mencions:
  • Paisatge infraestructural de Gerardo Pérez de Amezaga Tomas i Pablo Villalonga Munar.
  • Unbreaking Badalona de Javier Hernani López, Antonio Ferrari, Marc Marin, Laia Bellver, Sergio Azpiroz i Rakel Vázquez Gómez.
  • ARQUA de Natalia Alesina Núñez.

Propostes:


PAISATGE INFRAESTRUCTURAL

El projecte proposa la creació d'un nou paisatge infraestructural que s'adapta al lloc i a les preexistències dona resposta a la complexitat del pas per sota la C31 de l'avinguda Lluís Companys, a Badalona. La proposta planteja un sistema modular de "contenidors d'activitats urbanes" que acompanyen i s'adapten a la topografia. La proposta ha estat ideada a través de les opinions de la gent del barri, per explorar la percepció del lloc i noves formes d'apropiació dels espais infraestructurals en les ciutats.

Allà on hi havia barreres, espais inactius o talles en la continuïtat del corredor verd, ara hi ha camins directes i lliures, comerç, activitats i vegetació.

La construcció de la vorera com a arquitectura dins el passatge sota la C-31 millora la seva condició actual. Es converteix no tan sols en un pas, sinó en un suport d'activitats que acompanyen al vianant i aprofiten les cotes del lloc per a traçar una nova ruta més directe.

Autors: Gerardo Pérez  de Amezaga Tomas, Pablo Villalonga Munar

Descarregar la proposta


UNBREAKING BADALONA

El nostre projecte se centrarà doncs en connectar el barri de la Morera, amb el propi torrent de la Font, els equipaments de l'entorn i els barris.  Després de conèixer les necessitats i demandes dels habitants i amb col•laboració amb l'Associació de Veïns de la Morera es van emmarcar dos objectius de projecte.

En primer lloc i a mig termini es proposa urbanitzar el carril lateral de la C31 amb la unió del carrer Jaume Passarell i el carrer d'Alacant, donant continuïtat a la resta del lateral de la C-31, i que l'equipament esportiu de natació sigui una realitat.
El segon proposa resoldre el nus amb la incorporació d'una rotonda i la construcció de la B500 per alleugerir el trànsit d'accés i sortida de la C31.

Per altra banda, es proposa un recorregut articulador del parc i d¡espais públics que posen  en valor els espais existents mitjançant petites actuacions de manteniment, jardineria, enllumenat, i sobre tot, pavimentació: utilitzant materials ceràmics, elements amb una memòria sentimental al barri.

Autors: Javier Hernani López, Antonio Ferrari, Marc Marin, Laia Bellver, Sergio Azpiroz, Rakel Vázquez Gómez

Descarregar la proposta


ARQUA

ARQUA planteja un "Parc Hidrourbà" com a estratègia única que integra i soluciona totes les problemàtiques del lloc alhora que proposa un recorregut com a passatge metropolità al llarg del corredor verd del Torrent de la Font. Recolonitzar l'espai fluvial (recuperació de la riera, reutilització de l'aigua, control d'inundacions)  i potenciar la connectivitat entre barris. 

Concretament el passatge es focalitza en el pas per sota la C31, es proposa el desdoblament de l'espai urbà i convertir el pas subterràni en una plaça oberta on el parc i la ciutat es troben i defineixen un espai urbà d'urbanitat.

Autor: Natalia Alesina Núñez

Descarregar la proposta
Taula d'experts locals:

Carles Llop, Director del Programa "Passages" de l'IVM a Barcelona.



Noemí Martínez, Cap de l'oficina de Projectes i Disseny Urbà de l'AMB.
Loles Herrero, Arquitecta del Serveis de Planejament Urbanístic de l'AMB.
Pere Vegué, Cap del Servei de Projectes de l'Ajuntament de Badalona

Vocal extern:

Xavier Segura, Director de Serveis d'Espais Públics de l'AMB



Jurat Metropolità:

President
Ramon Torra
Ramon M.Torra i Xicoy
Gerent AMB

Arquitecte per la Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (1980).  Actualment, gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona  i conseller delegat de l'IMPSOL (Institut Municipal de Promoció del Sòl). Fou director de Serveis Tècnics de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona fins l'any 2011 i anteriorment, arquitecte municipal i director de Serveis Territorials a l'Ajuntament de Granollers entre els anys 1982 i 1992. Ha estat redactor del Pla Territorial Metropolità de Barcelona i és professor en diferents cursos de màster i postgrau de la UPC i la EAPC.

Vocals
Josep Maria Carreras
Josep Maria Carreras
Director de Serveis d'Urbanisme de l'AMB

Arquitecte expert en l'àmbit de l' urbanisme. Va iniciar la seva activitat professional com a tècnic a la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, posteriorment al 1990 fou el cap de Servei de Documentació d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. Al 2001 va ser nombrat cap de Servei d'Informació Territorial i Coordinació Tècnica de la Mancomunitat de Municipis i actualment es director de Serveis d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Mireille Apel-Muller
Delegada general de l'IVM

Delegada general de l'Institut pour la Ville en Mouvement/PSA Peugot Citroën. Ha coordinat el programa internacional de l'IVM "Passages, espaces de transition pour la ville du 21è siècle" convocat des del 2014. Ha participat a l'exposició internacional "El carrer és de tots !" i en el catàleg . Durant el 2012, ha co-dirigit el col·loqui internacional de Cerisy-la Salle sobre "Le Génie de la marche".

Pierre-Atain Trévelo
Agència TVK / Trevelo & Viger-Kohler Architects
        
Fundador de l'agència TVK/Trevelo & Viger-Kohler Arquitectes i Urbanistes. Arquitecte DPLG, diplomat per l'Escola d'Arquitectura de la Ciutat i dels Territoris de Marne la Vallée al 1999. Màster en Disseny d'arquitectura i urbanisme per la Harvard School of Design al 2004. Professor al Màster d'Urbanisme del Institut d'Estudis Polítics de Paris del 2006 al 2010. Membre del Consell Científic del Taller Internacional de Gran Paris.
Manuel Ruisánchez
Arquitecte i vocal del COAC

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. Professor del Departament d'Urbanisme i Ordenació de Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya i professor del Master de Paissatge U.P.C. Soci-fundador de Ruisánchez Arquitectes el 1997. Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i Urbanisme 2012 (Fàbrica de Creació Fabra & Coats). Vocal de Cultura del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya des de 2014.

Enric Batlle
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, Doctor-arquitecte des del 2002 amb la tesis "El jardí de la Metròpoli" premi extraordinari de doctorat, premi Lluís Domènech i Montaner al 2005 i Premi FAD de Teoria i Crítica d'Arquitectura al 2012. Soci co-fundador de Batlle i Roig Arquitectes des del 1981,  exerceix de professor titular del Departament d'Urbanisme i Ordenació de Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Rosa Rull
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica d'Arquitectura de Barcelona, sòcia cofundadora de Bailo Rull Arquitectura. Professora invitada de Projectes de l'Escola Politècnica Superior d'Alicante, professora de Projectes de la Universitat Internacional de Catalunya.

Amadeu Santacana
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès al 2000 (ETSAV-UPC), i doctor (Phd) amb la recerca "El acontecimiento en un mundo como yuxtaposición" al 2013 a l'ETSAB-UPC (Barcelona). Actualment és professor Associat del Departament de Projectes a l'ETSAV des de 2005, i Associate Professor de The Illinois School of Architecture, també ha donat classes a l'ETSAM-UPM (Madrid), ESARQ-UIC, EINA i ELISAVA.  Cofundador de Nug Arquitectes des de 2000.

Acta del jurat per a tot el concurs
El concurs va proposar abordar 2 escales de projecte a nivell d'idees: EEE, d'estudi i exploració d'un àmbit i PPP, de proposta d'actuacions per la millora d'un passatge o passatges que estan dins de l'àmbit.

Dossier tècnic

Làmina emplaçament 1A

Versión en castellano

Dossier técnico
El concurs presenta 6 àmbits d'exploració i proposta que es desenvoluparan en tres llançaments de dos emplaçaments cadascun, entre el mes d'octubre 2014 i el mes de febrer de 2015 segons el calendari especificat a les bases generals.

Fins la data d'inici de cada emplaçament no s'exposarà cap informació relacionada, de manera que tothom que hi participi ho faci en les mateixes condicions.

Les propostes es presentaran per correu administratiu o personalment abans de la data de finalització del termini especificat a cada emplaçament objecte de concurs, a la seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Bases

Bases del concurs d'idees "Passatges Metropolitans"
Bases del concurso de ideas "Pasajes Metropolitanos"

Formulari d'inscripció


Model d'equivalència entre el lema i els participants

Documentació addicional

Marc introductori del Programa Internacional Passages de l'Institut pour la Ville en Mouvement:

Número 1 de la revista Passages (introducción al programa del IVM)

Artículo de orientación de Marcel Smets

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...