Camp municipal de futbol

Tornar
Imatge del projecte
María José Reyes

La construcció del nou camp de futbol municipal del Cornellà i la urbanització dels seus espais d'accés consoliden la zona d'equipaments esportius que també inclou un poliesportiu i l'estadi del RCD Espanyol.

Galeria d'imatges

Fitxa tècnica

Data de projecte:
Abril 2009
Data inici de l'obra:
--
Data fi de l'obra:
--
Data d'execució:
Maig 2012
Municipi:
Cornellà de Llobregat
Superfície:
2.757 m2 (edificació)
9.357 m2 (camps)
7.068 m2 (urbanització)
Cost:
6.496.539,72 €
Autors:
Jordi Henrich, Jaume Artigues, Inés Aubert (arquitectes)
Direcció de projecte:
Jordi Henrich (arquitecte)
Direcció d'obra:
Jordi Henrich, arquitecte, Mònica Mauricio, arquitecta tècnica (AMB)
Col·laboradors:
Agustí Obiol, Ferran Llaberia, Núria Jallé (estructures – BOMA), Cristian González (instal·lacions – AIA), Susana Aires, Stefano Scarano, Anna Castelli, Encarna Cortés (arquitectes), Óscar Cabrera, Marta Juanola (arquitectes tècnics)
Contractista:
FCC

Descripció

La configuració arquitectònica i topogràfica de dos grans equipaments esportius existents, el poliesportiu, situat a la cota dels vials, i l'estadi de l'Espanyol, situat sobre una gran plataforma sis metres per damunt dels vials, determinen la posició dels elements que componen el nou camp de futbol del Cornellà. La parcel·la trapezial i la situació de veïnatge amb l'estadi obliguen a resoldre favorablement la relació entre les dues peces fent que el nou equipament quedi annex a l'estadi i n'esdevingui una base baixa a mode de sòcol.

A nivell urbà es genera una articulació dels nous espais públics creats per l'edifici del poliesportiu i els espais públics elevats del perímetre de l'estadi, que queden connectats a través d'un passeig en rampa al sud del nou camp de futbol. Dos dels accessos al camp parteixen de la plataforma elevada, mentre que els altres dos són a la cota baixa, a les cantonades del límit amb el carrer del Sorral del Riu: aquests són els accessos generals, mentre que els altres són per a accés del públic en dia de partit.

El projecte es defineix per la coberta en voladís que protegeix les grades, suportada per una sèrie ritmada de pòrtics d'acer. Els pòrtics estan formats per elements verticals i horitzontals de seccions rectangulars d'acer laminat estructural. Els diferents elements es van afinant cap a les puntes per tal d'alleugerir la geometria del gran voladís. En planta, les grades, la coberta i l'edifici dels vestidors formen una poligonal de tres cares que gira suaument millorant la relació amb el terreny de joc. En el contacte amb els espais públics del perímetre de l'estadi s'hi situa un gran pati de ventilació natural de l'aparcament que es troba sota l'estadi. L'edifici es tanca cap a aquest pati i s'orienta cap al camp de futbol, la tanca perimetral del qual integra exteriorment el pati.

Els vestidors són a la planta inferior, així com els espais de servei de l'edifici; totes les dependències es comuniquen per un passadís que les connecta amb el terreny de joc pel centre i pels extrems. A la planta superior hi ha els espais de la seu social del club, les oficines d'administració, el bar amb barra exterior i terrassa, cuina i magatzem, una gran sala flexible integrada amb el bar, i serveis d'ús públic situats als dos extrems. La planta s'obre totalment al terreny de joc i a les grades, a través d'un tancament transparent de mur cortina lleugerament inclinat cap al camp que dóna a un pas que connecta amb les grades cobertes gairebé del tot per la marquesina. S'hi pot accedir des de la plataforma perimetral de l'estadi igual que a la part alta de les grades. Dues escales exteriors i una interior comuniquen amb el nivell inferior de vestidors i d'accés al camp de futbol.

L'equipament consta de dos camps, un de futbol 11 i un de futbol 7, situats a diferent nivell diferent per tal d'escalonar-se topogràficament; entre els dos hi ha unes grades i un espai per a entrenament dels porters. El terreny de joc és de gespa artificial i està envoltat per passos pavimentats de formigó i xarxes amb suports inclinats per evitar que les pilotes surtin fora.


Realització vídeo: Estudio Alteraciones

Enllaços relacionats