Món Local Refugi

| Tema: Cooperació internacional

El programa Tenim drets, Teixim Llibertats es presenta durant aquesta jornada del FCCD

El passat dijous 14 de març el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) va organitzar la Jornada "Món Local Refugi" amb l'objectiu de reflexionar i posar de relleu el compromís de l'àmbit local en la gestió de la situació política de les persones refugiades. Alhora, la jornada va servir per fer un balanç i per identificar accions futures en matèria de refugi.

La campanya "Món Local Refugi" ha destinat més de 2 milions d'euros a fomentar programes d'ajuda i suport en la crisi política dels refugiats. Aquesta iniciativa impulsada pel FCCD ha dut a terme, entre el 2015 i el 2019, un total de 39 projectes d'intervenció humanitària en matèria de refugi, gràcies a les aportacions d'ajuntaments, associacions, ens supramunicipals, consells comarcals, escoles, partits polítics i particulars.

Un programa de sensibilització que compleix un cicle de tres anys

L'AMB va participar en aquesta jornada al llarg de tot el dia i, concretament, va presentar el programa Tenim Drets, Teixim Llibertats en la darrera de les taules rodones de la jornada dedicada a l'educació per la ciutadania global. Des de l'AMB es va remarcar que aquest és el primer programa metropolità sobre els drets humans que es fa des del món local, en el qual destaca una metodologia innovadora que pretén reflexionar sobre els drets humans des de la pedagogia crítica i a través de l'art. Enguany ha finalitzat un primer cicle de tres anys del Tenim Drets, Teixim Llibertats que ha fet incidència sobre els drets del refugiats i la relació que tenen amb altres drets, com ara els drets ambientals i el dret a l'aigua.

Així mateix, en aquesta taula es van exposar els projectes de sensibilització, educació per la pau i incidència política fets per entitats a casa nostra i a Europa, així com les mocions de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània promogudes des del món local.

Des de l'AMB es va ressaltar la importància de continuar treballant a la Mediterrània i de mantenir el seu compromís. Representants de l'Administració metropolitana van incidir amb el rols dels ajuntaments com a primers actors en el territori a donar suport a iniciatives en favor dels drets dels refugiats.

Per part de l'Administració metropolitana van intervenir durant la jornada la vicepresidenta de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació, Maite Aymerich, i la cap de servei de Cooperació Internacional, Maria Peix.

Documents relacionats
On
Marker
FCCD