Biblioteca a l'edifici del Molí

Tornar
Imatge del projecte realitzat
Jordi Surroca i Gael del Río

Intervencions de millora en l'estructura, façana, coberta i accessos de la biblioteca. 

Fitxa tècnica

Data de projecte:
Març 2016
Data inici de l'obra:
--
Data fi de l'obra:
--
Data d'execució:
Març 2019
Municipi:
Molins de Rei
Superfície:
2.518 m2
Cost:
4.597.826,85 €
Autors:
Antonio Montes (AMB)
Col·laboradors:
Maria Sánchez, Mireia Díaz, Rosa Bertran, Paula Beltrán, Laura Gómez, Irene Puig (AMB). Eskubi-Turró Arquitectes, Mur arquitectura, ICA grupo de ingeniería y arquitectura
Contractista:
Cots i Claret SL, Grup Mas Constructors

Premis i reconeixements

Finalista FAD Arquitectura 2020 

Descripció

El projecte de la biblioteca a l'edifici del Molí de Molins de Rei se situa a les naus A i B de l'antiga fàbrica de teixits Ferrer i Mora, del 1858.

L'estratègia del projecte de construcció de la biblioteca s'estableix a partir de tres premisses: la manca de concreció del programa d'un futur equipament municipal en aquest edifici, la voluntat de donar visibilitat als espais més atractius de la coberta, com són les vistes sobre el paisatge i les estructures d'encavallades de fusta, i la necessitat d'executar la rehabilitació total de l'edifici per fases. 

Pel que fa a la distribució del programa, la biblioteca s'ha ubicat a les dues plantes superiors de l'edifici A i a les quatre plantes de l'edifici B. Un futur equipament n'ocuparà la resta de la planta baixa i la primera planta. Aquesta situació defineix una nova secció de la coberta, que recupera el perfil original i les terrasses de la fàbrica, incorpora la il·luminació natural i permet gaudir de les vistes des d'aquesta planta.

Cal destacar també que el passeig del Terraplè, en el planejament, s'ha executat sense seguir la traça del Molí i ha deixat aquest edifici en una posició estranya, però a la vegada sorprenent, ja que des de les plantes superiors de la nau A es veu aquest carrer en biaix. Aquest argument ha reforçat la idea de col·locar la biblioteca en plantes superiors. 

De la mateixa manera, des del passeig, la façana sud —de menys longitud que la resta de façanes— s'ha convertit en un element visual de referència de la fàbrica, una visió en profunditat que no es té des de cap altre punt de la vila. L'antic tester, pràcticament cec, es transforma en una galeria que filtra la llum cap a l'interior, tamisada per un mur de gelosia de ceràmica i vidre. Dins d'aquesta franja, hi ha una zona de lectura exterior, l'escala d'emergència i els accessos del futur equipament municipal.

La biblioteca s'estructura en secció, començant per la planta baixa, en continuïtat amb l'espai públic, per tal de donar-li visibilitat. El nucli de comunicacions verticals i els elements d'instal·lacions s'emplacen al centre de l'edifici B. Aquest nucli obert, que comunica les diferents seccions amb un sistema de passeres creuades al voltant d'una escala penjada del sostre, facilita la comprensió immediata de l'edifici a través de les relacions visuals i transparències que s'estableixen entre els diferents nivells. Es crea un gran pati d'accessos que incorpora la nova "maquinària" de la biblioteca, de la mateixa manera que antigament transmetia l'energia de la fàbrica. S'han conservat les empremtes i textures del passat en els murs i les irregularitats on es fermaven politges i corretges. 

El projecte se centra en la restauració dels materials de façana i la recuperació de l'estructura original interior diàfana de volta suportada per columnes de ferro colat sobre les quals recolzen bigues de fusta.

Una part del soterrani s'ha incorporat a la planta baixa, per deixar veure les antigues galeries, incloent-hi la turbina doble original de la fàbrica, que va ser descoberta durant les obres.