Targeta Verda Metropolitana

| Tema: Mobilitat sostenible

La targeta premiarà a qui canviï definitivament el cotxe privat pel transport públic

Mesures per la mobilitat sostenible

L'AMB està estudiant implantar, de cara a la primavera- estiu 2017, la targeta verda metropolitana, un nou títol de transport gratuït durant tres anys (renovable cada any) pels ciutadans de l'àrea metropolitana que canviïn definitivament el cotxe privat pel transport públic.

Aquest nou sistema de tarificació ambiental va associat directament al fet de donar de baixa i desballestar un vehicle privat (dels models més contaminats amb més de 10 anys) i no haver adquirit cap nou vehicle, ni abans de la data de desballestament ni amb posterioritat.

L'objectiu de la iniciativa és adoptar una nova mesura de mobilitat per reduir la contaminació atmosfèrica que provoca el trànsit rodat i millorar la qualitat de l'aire de la metròpolis.

Com funcionarà?

El funcionament està previst que sigui molt semblant al que regeix la Targeta Rosa gratuïta (amb un sistema de control compatible amb els serveis de transport) i caldrà la identificació dels usuaris mitjançant el DNI/NIE.

S'han determinat tres condicions bàsiques i necessàries per fer beneficiari de la targeta verda estar empadronat en un dels 36 municipis metropolitans, haver donat de baixa,  i desballestar un vehicle lleuger o una motocicleta i, no haver comprat cap vehicle nou.

Els vehicles als quals afecta la mesura són:

  • Motocicleta pre-Euro o Euro 1.
  • Vehicle lleuger dièsel fins a l'Euro 3 inclòs (fabricat abans del 31/12/2005).
  • Vehicle lleuger de benzina o gas, fins a l'Euro 1 inclòs (fabricat abans del 31/12/1996).
La Targeta Verda Metropolitana es podrà fer servir en tots els transport públics de l'àrea metropolitana de Barcelona; exceptuant el Telefèric de Montjuïc, el Bus Turístic, el Tramvia Blau i els serveis especials.

Retirada de prop de 3.000 vehicles

Segons les últimes dades de la DGT analitzades per l'AMB, l'any 2015 es van desballestar un total de 53.901 cotxes i 10.718 motos a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Fent una estimació aproximada de que un 10% del 28.598 vehicles s'acollissin al nou sistema de tarificació ambiental, l'AMB estima que podrien beneficiar-se anualment d'aquesta nova targeta verda metropolitana unes 2.860 persones que  s'estalviarà, per any uns 4.000 € en els cas dels cotxes i més de 1.300 € en el cas de les motos.

Per al pressupost de l'AMB es preveu que l'impacte sigui molt baix, perquè són ciutadans que actualment utilitzen un vehicle antic i volem que es passin al transport públic, que té prou capacitat per acollir-los.

Documents relacionats
Enllaços relacionats