Stop malbaratament!

Tema:
Residus, Sistema alimentari, Sostenibilitat
Tipus:
Activitat educativa
Públic:
Formació reglada
Quan:
Del al
Promotors:
Àrea Metropolitana de Barcelona
Programa:
Compartim un futur

Inscripció

Adaptat a mobilitat reduïda

Descripció

El malbaratament alimentari és un problema que ha anat acompanyant a les societats desenvolupades en les últimes dècades. Llençar aliments en bon estat o aprofitables és un problema de doble vessant: l'ecològica i la social. En el primer dels casos, la producció i posterior gestió de tots aquells aliments que no han estat consumits representa una despesa de recursos naturals que el planeta no es pot permetre. D'altra banda, mentre en alguns països es llencen aliments en bon estat, en d'altres hi ha persones que es moren de fam, posant de manifest les diferències i incrementant-les de forma acusada. L'activitat de malbaratament alimentari pretén posar de manifest la curta vida dels aliments i la necessitat de fer-ne una compra responsable i així evitar-ne el malbaratament.

En aquesta activitat es comença parlant de la problemàtica que tenim en l'alimentació actual: el consum de productes ultraprocessats i l'addició de additius i conservants. Intentant explicar de forma senzilla aquesta problemàtica, es passa a parlar de que tots aquests additius el que permeten, entre altres coses, és la millor conservació dels aliments. A partir d'aquí s'enllaça amb la problemàtica del malbaratament alimentari dels productes frescos. Així doncs s'explica quin es el procés de producció d'aquests i es demana a l'alumnat que pensi maneres d'evitar perdre aliments al llarg de tot el procés.

Consultar activitats prèvies i posteriors al catàleg.

Durada

1 hora (educació primària)  
2 hores (educació secundària)

Horaris

De dilluns a dissabte matí o tarda i diumenges matí, segons la petició del sol·licitant.

Inscripcions

Cal fer reserva prèvia a través de l'enllaç d'inscripcions.
El període d'inscripcions de cada temporada s'inicia l'1 de juliol.
Durant el mes d'agost no hi ha servei educatiu.

Requeriments / Material imprescindible

Ordinador i projector. 

Objectius

Generals

  • Conèixer què és el malbaratament alimentari.
  • Aprendre perquè es produeix.
  • Aprendre l'impacte ambiental que representa.
  • Aprendre el debat ètic que entorn el menjar.
  • Comprendre el model de consum actual.

Específics
  • Reflexionar sobre l'impacte de les nostres accions relacionades amb el consum i en la salut.
  • Adquirir els coneixements necessaris per evitar llençar menjar.
  • Ser proactius en les problemàtiques ambientals.
  • Crear propostes per la difusió dels coneixements obtinguts.
  • Difondre allò que s'ha après per conscienciar el seu entorn immediat.
  • Comprometre's en una acció de canvi en l'àmbit domèstic/quotidià.
  • Aprendre les diferències entre els aliments naturals, processats i ultraprocessats i com repercuteixen en la nostra salut. 

Adaptació NESE

L'activitat està adaptada per a persones amb necessitats específiques de suport educatiu i/o amb mobilitat reduïda. 

Publicacions relacionades
  • Recull de recursos de consolidació i aprenentatge per a la Ciutadania i la Formació no Reglada
    Tema:
    Educació ambiental
    Tipus:
    Informatiu
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Catàlegs
    Suport:
    Electrònic
  • Recull d'activitats prèvies i posteriors a l'aula
    Tema:
    Educació ambiental
    Tipus:
    Informatiu
    Públic:
    Formació reglada
    Edició:
    Catàlegs
    Suport:
    Electrònic
  • Foto catàlegs curs 2023-2024
    Tema:
    Sostenibilitat
    Tipus:
    Didàctic
    Públic:
    Formació reglada, Cicle inicial de primària (1r i 2n), Cicle mitjà de primària (3r i 4t), Cicle superior de primària (5è i 6è), 1r cicle d’ESO (1r, 2n i 3r), 2n cicle d’ESO (4t), Cicle formatiu grau mitjà (CFGM), Cicle formatiu grau superior (CFGS), Batxillerat, Educació Especial, Graus, postgraus i màsters
    Edició:
    Catàlegs, Guies
    Suport:
    Electrònic
  • Foto Catàleg de formació no reglada
    Tema:
    Sostenibilitat
    Tipus:
    Didàctic
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure, Educació en el lleure, Empreses i entitats, Famílies, Formació ocupacional
    Edició:
    Guies
    Suport:
    Electrònic