Ecoinnovació en el sector agroalimentari

| Tema: Innovació, Sistema alimentari

L'AMB presenta tendències innovadores per alimentar la metròpolis

De la mà de la Fundació Fòrum Ambiental, l'AMB ha organitzat la jornada "Ecoinnovació en el sector agroalimentari: reptes i oportunitats per a la competitivitat econòmica metropolitana" que ha reunit més de 80 experts i emprenedors per explicar les seves estratègies en el sector agroalimentari.

Aquesta trobada ha servit per explorar les iniciatives més punteres pel que fa a la resolució dels problemes que afronta el territori metropolità en relació amb les activitats agroalimentàries.

La jornada s'ha centrat entorn a la presentació de l'estudi "Sector alimentario: tendencias en ecoinnovación". L'informe, del qual l'AMB és la impulsora, conclou que la producció agrícola mundial s'ha triplicat entre 1960 i 2015 com a conseqüència de l'augment de població i la millora de la tecnologia, i que el sector de l'alimentació s'ha globalitzat i industrialitzat, i que ha incrementat el consum d'aliments processats, preparats i envasats. Per evitar els riscos que això comporta, cal que el sector adopti les dinàmiques de l'economia circular.

El problema principal a escala ambiental té diversos vessants, com el fet que el sector agroalimentari és un gran consumidor de recursos, tot i que malbarata a escala mundial el 33% de la producció total d'aliments. El sector també genera el 26% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, amb l'ús generalitzat, a més a més, de pesticides químics i antibiòtics perjudiquen la salut de l'ecosistema i de les persones.

Millorant la salut del planeta: idees innovadores

Durant la jornada s'han exposat diverses iniciatives que ajuden a revertir la situació per mitjà de pràctiques sostenibles dins del territori metropolità.

Una és l'associació Espigoladors, dedicada a recuperar els excedents agrícoles que, per no complir els requeriments estètics, no es poden vendre als comerços convencionals transformats en productes com melmelades i conserves vegetals.

L'agricultura de precisió de l'empresa Hemav que, mitjançant l'ús de drons, digitalitza una parcel·la de cultiu, de manera que el productor té una radiografia constant de l'estat del camp, la qual cosa li permet regar i fertilitzar selectivament, amb la qual cosa estalvia una gran quantitat d'aigua al medi. Encara un altre cas d'èxit és el de l'empresa Aquapioneers, que desenvolupa solucions per generar els aliments a la pròpia llar com ara un aquari o un petit hort.

Totes aquestes iniciatives i fins a 45 més han quedat plasmades a l'estudi impulsat per l'AMB, on també hi figuren projectes de grans empreses com Nestlé i Danone. Així, des de noves tecnologies com la impressió de pasta amb impressores 3D fins a la fabricació d'envasos d'aliments a partir del rebuig d'aquests mateixos aliments, formen part de les noves estratègies que cerquen la millora de la salut, tant dels ciutadans com del medi ambient, a banda de contribuir al desenvolupament social i econòmic.

Estudis relacionats
On
Marker
Seu de l'AMB