Nova fotolinera laboral: més energia solar per als vehicles elèctrics

| Tema: Energies renovables

L'AMB ha instal·lat la seva tercera fotolinera, un equipament que permet la càrrega de vehicles elèctrics a partir de l'energia solar. La nova instal·lació està ubicada al costat de l'EDAR de Gavà-Viladecans i possibilita l'abastiment per als vehicles elèctrics dels treballadors del Laboratori de l'AMB. La instal·lació s'emmarca en el programa de transició energètica de l'AMB, que promou l'energia renovable, la millora la qualitat de l'aire i la lluita contra el canvi climàtic.

Després de l'èxit de funcionament de les dues primeres fotolineres laborals a Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat, el tercer equipament d'aquest tipus ja funciona a l'àmbit del Laboratori de l'AMB, que als seus treballadors carregar els vehicles elèctrics i proporciona energia a la mateixa instal·lació.

El projecte se circumscriu en les polítiques energètiques metropolitanes que impulsa l'AMB a través del Pla clima i energia 2030 (que s'aprovarà properament), i que inclouen l'estalvi i l'eficiència, les energies renovables i nous instruments de governança al servei d'un canvi de model energètic que posi al centre de la solució persones sensibilitzades i apoderades, amb un accés garantit al dret bàsic que és l'energia.

La instal·lació està ubicada al costat del Laboratori de l'AMB, lluny de grans infraestructures de transport públic. Per tant propicia una mobilitat més sostenible dels seus treballadors i garanteix que es puguin desplaçar diàriament al seu lloc de treball amb un vehicle elèctric alimentat per energia solar.

La fotolinera, projectada i finançada per l'AMB amb un cost de 17.078,05€ (IVA exclòs), converteix l'energia solar en electricitat mitjançant una pèrgola fotovoltaica instal·lada a l'aparcament del Laboratori. L'electricitat generada es destina a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin, bé perquè ja estiguin carregats o perquè no hi hagi cap cotxe connectat en aquell moment, es podrà aprofitar per donar energia al Laboratori. D'aquesta manera no es perdrà cap kWh d'energia, amb el consegüent estalvi econòmic i energètic. Aquest sistema, a més, permet l'autoconsum instantani, de manera que no cal instal·lar bateries d'emmagatzematge, i n'hi ha prou amb utilitzar equips de recàrrega lenta per als vehicles.

A més s'ha instal·lat un monitor que mostra en temps real tots els paràmetres de producció i consum d'energia de la fotolinera, i que s'utilitza per mostrar el projecte a les visites d'educació per sostenibilitat d'escolars i adults que es desplacen a l'EDAR de Gavà-Viladecans (quasi 800 persones l'any 2017). Això és possible gràcies al sistema de monitoratge que té la fotolinera.

Fotolineres laborals metropolitanes: canviar el paradigma energètic i millorar la qualitat de l'aire de la metròpolis

La del Laboratori de l'AMB és la tercera fotolinera laboral metropolitana. Aquest servei metropolità s'emmarca dins de les polítiques de transició energètica de l'AMB que volen augmentar la producció d'energia renovable i de proximitat i reduir les emissions de CO2, i en el marc de les polítiques metropolitanes de millora de qualitat de l'aire. Les dues fotolineres en operació han estalviat fins a dia d'avui més de 3.000 kg de CO2 a través d'una producció superior als 8.000 kWh.

Tenint en compte que fins al 80% de la contaminació atmosfèrica és produïda pel trànsit rodat, és necessari reduir el nombre de vehicles a la metròpolis amb polítiques que afavoreixin el transport públic, com són els aparcaments d'intercanvi (park&ride), i que els cotxes que hi accedeixin siguin més nets i sostenibles.

Durant l'any 2018, l'AMB preveu instal·lar tres fotolineres més en el seu territori, i posar d'aquesta manera les bases d'una xarxa metropolitana de fotolineres que converteixi les primeres experiències pilot dutes a terme fins ara en una potent palanca de canvi de l'actual model energètic.

Actualment, a Catalunya, existeix una altra fotolinera pública fora de l'AMB amb funcionament continuat, situada al municipi de Rubí.

Documents relacionats