L'àrea metropolitana de Barcelona segueix incrementant el nombre d'autobusos elèctric i avançant cap a una mobilitat més sostenible

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, i Damià Calvet, tinent d'alcalde de mobilitat de Sant Cugat del Vallès, proven el primer bus elèctric del municipi Sant Cugat del Vallès és un dels primers municipis metropolitans amb punts de recàrrega de vehicle elèctric a la via pública i amb més ús de la bicicleta

Prova bus elèctric Sant Cugat

Aquest matí, Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, i Damià Calvet, tinent d'alcalde de mobilitat Sant Cugat del Vallès, han provat el primer bus elèctric del municipi, que ja ha començat a donar servei a la ciutadania mitjançant la línia L-7. Aquest bus elèctric estalviarà 27.300 litres de dièsel/any i ajudarà a reduir les emissions contaminants. Concretament, estalviarà 72 tones de CO2.

Aquesta nova iniciativa és part de l'estratègia metropolitana d'ambientalització de les flotes públiques de transport que circulen per l'àrea metropolitana de Barcelona i de lluita contra la contaminació atmosfèrica i millora de la qualitat de l'aire. "El futur serà aquest. Estem tots compromesos per tenir un aire net i el transport públic canviarà cap a aquest tipus de vehicle elèctric i híbrid", ha explicat Poveda. L'AMB ja està duent a terme aquesta tasca de forma intensiva als 18 municipis on té la competència de mobilitat i transport i també s'està fent extensiva als altres 18 municipis de la segona corona metropolitana. En un futur, tal i com recull l'Acord de Govern de l'AMB, el servei d'autobusos de la segona corona es traspassarà a l'AMB.

Busos elèctrics metropolitans
Actualment l'AMB ja disposa d'un bus elèctric en servei al Nitbus i de tres busos elèctrics més en servei a TMB. A principis de juny d'aquest any, l'AMB també va començar a fer proves de circulació, a través de l'operador TUSGSAL, amb un nou bus 100% elèctric cedit per l'empresa Solaris. El vehicle, guardonat com a Autobús de l'Any 2016, està circulant per la zona del Barcelonès Nord en fase de proves i contribueix a mantenir net l'aire de les ciutats.

L'organisme metropolità eliminarà progressivament els vehicles dièsel de la flota d'autobusos de transport públic i adquirirà, al llarg dels propers quatre anys, 450 autobusos d'emissions zero o d'emissions molt baixes (elèctrics, híbrids i de gas natural).

Sant Cugat del Vallès, referent metropolità en mobilitat sostenible
L'Ajuntament de Sant Cugat ha estat un dels primers consistoris que han instal•lat punts de recàrrega de vehicles elèctrics al carrer i que han inclòs vehicles elèctrics en la seva flota municipal. En aquest sentit, l'AMB instal•larà properament al municipi un dels 10 punts de recàrrega ràpida o "electrolinera" que té en projecte. Concretament, s'instal•larà a l'avinguda Via Augusta, davant del Centre Comercial Sant Cugat. Aquest nou punt de recàrrega, previst per després de l'estiu, es completarà amb un altre de nou que l'Ajuntament posarà gràcies a una subvenció de l'ICAEN.

També ha estat un dels primers municipis que ha aplicat la gratuïtat de places d'aparcament regulat a la via pública per als usuaris de vehicles elèctrics. En aquest sentit, l'AMB està preparant unes ordenances metropolitanes per unificar els beneficis i incentius fiscals per als usuaris del cotxe elèctric dels 36 municipis que formen la metròpolis.

Sant Cugat del Vallès és un dels municipis metropolitans amb més ús de la bicicleta, molt similar al de la ciutat de Barcelona, i amb una de les xarxes de carrils bici més completa, que arriba als 35 quilòmetres de vies ciclables.

En aquesta línia, també és un dels municipis on més s'utilitza el servei Bicibox, el sistema d'aparcament de bicicletes segur ideat i gestionat per l'AMB que segueix creixent anualment amb molt d'èxit. Actualment, només en aquest municipi, hi ha més de 600 usuaris registrats i 100 places, amb una ocupació mitjana que arriba al 80%. La majoria d'aquestes places estan ubicades a les estacions d'FGC, per facilitar la intermodalitat amb el transport públic.

Documents relacionats