L'AMB una autèntica ciutat de ciutats intel·ligents

| Tema: Serveis digitals, Smartcity

Un premi atorgat per ESRI, principal fabricant de sistemes d'informació geogràfica (SIG) reconeix l'AMB com la millor transformadora de l'administració pública en el món digital

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballa per prestar serveis imprescindibles a la ciutadania, en matèria de gestió de parcs i platges, mobilitat, cicle integral de l'aigua, i prevenció i gestió de residus, entre altres. L'esforç de l'AMB, però, inclou oferir aquests serveis de la manera més eficient, sostenible i integrada amb les tecnologies més innovadores.

Amb aquesta premissa, ESRI, el principal actor en l'àmbit dels sistemes d'informació geogràfica (SIG), ha lliurat un premi que reconeix la trajectòria de l'AMB en matèria de transformació digital de l'administració pública, durant la seva conferència d'usuaris.

Ciutat de ciutats, vocació smart

L'AMB investiga permanentment l'estat de les noves tecnologies, per poder aplicar als seus serveis el valor afegit que li ofereixen. Així, la plataforma Smart AMB ja està en ple funcionament en competències com la gestió integral dels parcs i platges metropolitans. L'ús de sistemes que regulen, a distància, la quantitat d'aigua i d'energia destinades al reg i a la il·luminació d'aquests espais; o l'ús de sensors a les papereres i contenidors, que envien una alerta als serveis de manteniment quan cal buidar-los, estalviant així recursos i evitant emissions contaminants, ja són una realitat de la gestió metropolitana. De cara a l'usuari, però també per al personal tècnic, les apps Infoplatges i Infoparcs reuneixen tota la informació sobre aquests espais, indicant-ne els serveis, localització i altres informacions útils.

Les eines d'aquest tipus desenvolupades per l'AMB ajuden a millorar serveis tan diversos com l'accés al transport públic (AMBTempsbus) o l'assistència a les empreses que busquen establir el seu negoci al territori metropolità (cercador de naus i solars).

La col·lecció completa d'eines smart metropolitanes pot consultar-se al web de l'AMB.

Molt més que aplicacions mòbils

L'ús de tecnologies smart, però, significa per l'AMB una relació dinàmica i transparent amb la ciutadania. Més enllà dels webs de servei, les apps i les xarxes socials, l'AMB ha posat en marxa un sistema de govern electrònic que permet que qualsevol ciutadà pugui realitzar tots els tràmits en línia. Al seu torn, el Portal de Transparència posa a disposició de tothom les dades de l'administració, tant pel que fa a l'organització interna com a la informació generada, permetent-ne així el lliure ús. Cal destacar també les plataformes de participació i debat: durant l'elaboració del Pla d'acció metropolità (PAM), tots els ciutadans han pogut traslladar a l'AMB les seves propostes per construir una metròpolis més inclusiva i cohesionada.

Aquestes eines, sumades a les que l'AMB dirigeix principalment als tècnics dels ajuntaments, com el portal de cartografia i el portal de geoplanejament, situen actualment la metròpolis de Barcelona com un dels territoris més digitalitzats.

Documents relacionats