L'AMB prepara la creació de zones de baixes emissions i de restricció de vehicles contaminants

| Tema: Mobilitat i transport

Les propostes inclouen la creació de tres tipus de zones restringides, i la reducció, de cara al 2020, d'un 50% de les emissions contaminants provinents del transport. Aquestes mesures es debatran en els grups de treball del Consell de Municipis per a la Lluita contra la Contaminació Atmosfèrica

Aquest matí, en el marc d'una jornada en què han participat tots els municipis metropolitans, l'AMB ha presentat un conjunt de propostes que formen part del compromís metropolità per assolir una mobilitat neta i millorar així la qualitat de l'aire.

Durant l'acte, Antoni Poveda, vicepresident de mobilitat i transport de l'AMB, ha declarat que "el transport és el principal causant de la contaminació atmosfèrica i, per tant, és aquest àmbit des d'on hem de començar a actuar, amb el major consens possible".

Donada la gran repercussió que la mobilitat, tant pública com privada, té en la qualitat de l'aire que respiren tots els ciutadans metropolitans, l'AMB vol coordinar-se amb els ajuntaments a l'hora de prioritzar l'aplicació de les mesures que, des de la mobilitat, poden reduir la contaminació i millorar la qualitat de vida de les persones.

Durant la jornada s'ha concretat un primer grup de propostes que es plantejaran per ser debatudes amb els ajuntaments metropolitans, la Generalitat de Catalunya i el món científic i social, i que seran desenvolupades pels tècnics dels del Consell de Municipis per a Lluita contra la Contaminació Atmosfèrica, creat el passat 1 de desembre.

Aquestes propostes contemplaran,  per exemple, la creació de zones de baixes emissions en el territori metropolità de Barcelona, seguint l'exemple d'altres metròpolis europees. Es plantejaran en la següent gradació:

• Una zona de baixes emissions metropolitana, per a tot el territori AMB (36 municipis)
• Una zona de baixes emissions urbana, per a l'àmbit delimitat per l'anell de les rondes de Barcelona.
Zones urbanes d'atmosfera protegida (ZUAP), prop de localitzacions especialment sensibles, com ara les escoles.

A cada nivell s'aniran restringint les condicions d'accés dels vehicles en funció del seu grau de contaminació.

També s'han concretat propostes referents a l'ambientalització de les flotes públiques, amb un horitzó ben definit, el 31 de desembre de 2020:

Transport públic urbà (autobusos): es proposa que el 2020 s'hagin eliminat totalment els vehicles dièsel més contaminants i que, a partir d'ara, l'AMB adquireixi únicament nous autobusos híbrids, elèctrics i de gas natural.
Taxi: es continuarà promovent la compra de vehicles no contaminants. L'objectiu proposat és que el 2020 menys del 50% dels taxis siguin dièsel, i de cara al 2025, menys del 33%.
Flotes de servei públic de l'AMB i dels ajuntaments: es tendirà cap a un parc sense dièsel, a partir del finançament d'unitats noves de baixes emissions i preferentment elèctriques.

Documents relacionats