L'AMB i els ajuntaments metropolitans, compromesos amb els drets humans de les persones refugiades

| Tema: Cooperació internacional

Un nou programa metropolità busca conscienciar tota la ciutadania sobre la importància de garantir els drets humans amb una mirada local-global.

El conflicte bèl·lic de Síria, iniciat el 2011, ja ha provocat 7,6 milions de persones desplaçades internes i 4 milions de refugiades.

Aquest matí s'ha celebrat a Torrelles de Llobregat l'acte de presentació del programa "Tenim Drets, Teixim Llibertats", posat en marxa per l'AMB i els ajuntaments metropolitans més petits, de menys de 10.000 habitants: Begues, Cervelló, Papiol, La Palma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, en defensa dels Drets Humans des del món local.

L'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, amb la complicitat dels municipis, està compromesa amb la justícia global. Amb aquest nou programa metropolità, "Tenim Drets, Teixim Llibertats", busca promoure la consciencia crítica i el compromís de la ciutadania envers les desigualtats i els conflictes globals, per afavorir la transformació social.

Conscienciació sobre la crisi humanitària a la Mediterrània

Des de l'any passat i continuant aquest 2017, i donada la gravetat de la situació de vulnerabilitat que estant vivint centenars de milers de persones a la Mediterrània a causa de conflictes bèl·lics a l'Orient Mitjà, el programa "Tenim Drets, Teixim Llibertats" es focalitza aquesta primera edició en la promoció dels Drets Humans de les persones refugiades. Durant el 2015, aproximadament 322.000 persones van creuar la Mediterrània cap a Europa, segons  les dades d'ACNUR, fugint de la violència i la persecució, i aquesta xifra no ha deixat de créixer en els últims anys. El conflicte bèl·lic de Síria, iniciat el 2011, ja ha provocat 7,6 milions de persones desplaçades internes i 4 milions de refugiades.

L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats apunta que, a finals del 2015, al món hi havia uns 65 milions de persones que s'havien vist obligades a fugir de casa seva. És a dir, 1 de cada 113 habitants del planeta són persones asilades, refugiades o desplaçades.

D'aquesta manera, el programa promou, a través de diverses activitats i tallers amb la ciutadania de totes les edats dels municipis participants, el coneixement de la realitat que afecta les persones refugiades i sol·licitants de dret d'asil, fomentant la comprensió i el respecte i motivant a un canvi d'actituds.

L'acte d'aquest matí ha inclòs una taula rodona moderada pel periodista Adrià Bas, en la qual han participat Nour Al Chikh Oughlli, testimoni de Síria, i Fernando Pujol, de l'ONG Proactiva Open Arms.

La posada en marxa d'aquest nou programa metropolità ha suposat l'inici a l'AMB d'una àrea de treball d'Educació per la Justícia Global. Entre les activitats d'aquesta nova unitat de treball, hi haurà l'elaboració de materials d'informació i sensibilització per a la ciutadania, i el disseny i organització d'accions al territori metropolità, adaptades als diferents grups (joves, infants, adults, grups de dones, persones amb discapacitat, de diferents orígens, etc.). Activitats com la d'avui, per apropar els Drets Humans a la població metropolitana.

Una de les accions més importants que es durà a terme dintre de l'edició d'enguany, serà l'acte final del programa "Tenim Drets, Teixim Llibertats", el dia 14 de maig a la platja de Barcelona, en què representants de l'AMB i dels 7 municipis metropolitans, així com la ciutadania del territori i diferents associacions, teixiran, davant del mar, un tapís gegant a partir de fragments de tela que s'han anat construint al llarg de totes les activitats als municipis, amb les seves denuncies, els seus desitjos i propòsits envers els Drets Humans de les persones refugiades, a banda d'altres actuacions relacionades.

Documents relacionats