L'AMB fomenta l'intercanvi d'objectes de segona mà amb un nou servei a Barcelona

| Tema: Residus

Des del febrer de 2016, l'AMB ha posat a prova un nou servei d'intercanvi d'objectes entre particulars. En el període de prova, el servei ja compta amb més de 200 usuaris registrats

Avui ha estat inaugurat oficialment el servei "Intercanviat, millor que nou", una iniciativa de l'AMB que permet als usuaris donar sortida als objectes que ja no utilitzen, evitant així que es converteixin automàticament en residus.

La iniciativa de posar en marxa el servei va sorgir de la constatació que molts objectes que entren a les deixalleries metropolitanes encara funcionen, tot i que els propietaris se'n volen desfer o els volen substituir. Un altre dels indicadors va ser la quantitat de mobles i objectes que es deixen al carrer perquè els reculli el servei de neteja. Finalment, l'èxit d'experiències d'intercanvi, com ara el projecte "Renova la teva roba", van demostrar que era necessari disposar d'un espai d'aquestes característiques.

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, ha valorat molt positivament el nou servei comentant que "és un espai més dins del cicle de materials, que forma part de l'economia circular, social i solidària, conceptes que l'AMB vol potenciar".

Objectes a canvi de punts

Si algú té un objecte en bon estat però ja no el necessita, a "Intercanviat Millor que Nou" pot canviar-lo per un altre que li faci falta. Cal dirigir-se al local del servei "Reparat Millor que Nou", situat al carrer Sepúlveda, 45, de Barcelona. Allà s'ha organitzat un magatzem on cada persona hi pot deixar fins a 10 objectes (o fotografies d'aquests objectes, si són massa grans per transportar-los). Un cop dipositats, es registra cada objecte i se li assigna una quantitat de punts, en funció de l'estat i del tipus. Aquests punts s'associen al compte personal de l'usuari, que els pot utilitzar per retirar altres objectes.

Per evitar acumular massa objectes, si en sis mesos ningú no els demana es retornaran al propietari original, es regalaran a una entitat benèfica o es gestionaran com a residus. A més, no està permès portar-hi materials conflictius o perillosos, ni éssers vius.

Els materials que es retirin només poden ser per a usos personals. No es poden vendre, ni obtenir-ne cap altre benefici. I quan arribin al final de la vida útil, l'usuari s'haurà de comprometre a gestionar-los correctament. Al taulell d'anuncis del local hi ha disponible el reglament complet del projecte on es poden aclarir els dubtes.

Els primers resultats mostren que la idea està tenint èxit entre els ciutadans: en el període de proves, que va començar el passat febrer, s'han registrat 205 usuaris, i només en el mes de setembre han entrat 453 objectes i se n'han intercanviat 257.

"Intercanviat, Millor que nou" complementa altres activitats que fa anys que l'AMB gestiona, amb l'objectiu de reduir els residus:

Millor que nou, 100 % vell, dóna informació sobre els reparadors professionals i els mercats de segona mà on es poden comprar o vendre objectes.

Reparat Millor que nou ofereix un servei d'ensenyament per fer reparacions elementals en quatre especialitats bàsiques com són fusteria, electrònica, tèxtil i bricolatge, però també ensenya a cuinar sense malbaratament, a aprofitar l'oli per fer sabó o a mantenir la bicicleta en perfecte estat, entre altres activitats.

Des de l'any 2009, en què va entrar en funcionament, el Reparat Millor que nou acumula 10.700 usuaris registrats i rep unes 1.300 visites cada mes. L'AMB calcula que gràcies a aquest servei, al cap del mes s'evita que es generin 1,5 tones de residus.

Documents relacionats