L'AMB ampliarà els seus instruments destinats a garantir el dret a l'habitatge

L'AMB defineix els criteris de la seva política d'habitatge 2016-2019 que inclouen habitatge protegit de lloguer i rehabilitació. S'obre un període de participació de dos mesos perquè cada municipi pugui afegir les seves propostes al pla de l'AMB

La Junta de Govern de l'AMB ha aprovat l'estratègia que adoptarà pel que fa a la promoció d'habitatge públic en el període 2016-2019, seguint un dels mandats del Pla d'actuació metropolità: "Promoure polítiques metropolitanes d'habitatge social amb l'objectiu de facilitar l'accés a l'habitatge a aquells segments de població amb menys recursos, així com aconseguir una millora a la qualitat constructiva, l'eficiència energètica i l'accessibilitat al parc construït".

Radiografia dels domicilis a la metròpoli

Una de les propostes aprovades ha estat la creació d'un observatori metropolità d'habitatge, una col·laboració entre l'AMB, l'Ajuntament de BCN, la Diputació de Barcelona i diversos gestors d'habitatge social de Catalunya. Aquest òrgan té l'objectiu de diagnosticar l'estat dels edificis del territori, elaborar un cens d'habitatges buits i analitzar l'estat actual i el futur del parc, els recursos existents, les necessitats de rehabilitació, la innovació en la construcció i els preus de referència, entre altres. Aquest observatori té un pressupost inicial estimat de 150.000 euros per a la seva posada en marxa i un ordinari anual de 50.000 euros, i està previst que durant el primer trimestre del 2017 pugui avançar les primeres dades.

Un altre dels projectes és l'establiment d'una empresa d'economia mixta –operador metropolità d'habitatge públic– participada per l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, oberta a la participació de la resta d'ajuntaments de l'àmbit metropolità i de les entitats del sector privat que hi estiguin interessades i que resultin escollides després d'un procés de selecció obert i transparent, amb l'objectiu d'aglutinar, sota una mateixa estructura, la major part de les promocions que es volen destinar a habitatge públic assequible, preferentment en règim de lloguer. Així, s'afavoreix l'aplicació d'uns mateixos criteris en la construcció d'edificis i en la gestió dels immobles que se'n derivin.

Els municipis hi tenen molt a dir

L'AMB iniciarà un procés participatiu obert, que durarà dos mesos, que permetrà a tots els municipis metropolitans fer propostes complementàries i al·legacions a aquest seguit de mesures.

Lloguer i rehabilitació, bases d'aquesta estratègia

En espera de la creació d'aquests nous òrgans, l'AMB ja disposa de diversos instruments per facilitar l'accés a un habitatge digne i assequible a tota la ciutadania, als quals es donarà un major impuls amb l'aprovació d'aquesta estratègia.

Les polítiques de sòl lligades al desenvolupament urbà i a la construcció d'habitatges assequibles segueixen sent els objectius de l'IMPSOL, que executarà totes les tasques necessàries per a la producció de sòl vinculat a les polítiques metropolitanes d'habitatge. A banda de les promocions de venda que ja fa anys que executa, l'IMPSOL incorporarà  de manera progressiva altres formes d'accés a l'habitatge, com ara promocions de lloguer, habitatges mitjançant convenis amb entitats financeres, masoveria urbana, propietat compartida i propietat temporal, entre altres.

Així mateix, el Consorci Metropolità de l'Habitatge (CMH) seguirà executant el programa metropolità de millora de barris i subvencions a la rehabilitació, orientat a millorar la qualitat de vida dels habitants amb accions de rehabilitació de façanes, cobertes i mitgeres, instal·lació d'ascensors i altres elements d'accessibilitat, aïllaments tèrmics i sonors, i supressió de barreres arquitectòniques, entre altres. La demanda generada en les convocatòries de rehabilitació dels anys 2014-2015 (s'han presentat més de 1.400 sol·licituds i s'ha assignat tot el pressupost) valida la diagnosi feta sobre la part més antiga del parc metropolità d'habitatges, així com les necessitats existents en termes d'accessibilitat, seguretat integral, constructiva i de correcta conservació.

Documents relacionats