Jaume Collboni: "El 2017 tindrem una política de reactivació econòmica de tota l'àrea metropolitana

| Tema: Desenvolupament socioeconòmic

Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha presidit avui la constitució de la Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització, una iniciativa de la pròpia administració metropolitana que compta amb la participació dels agents socials i dels ajuntaments del territori, amb l'objectiu, en paraules del vicepresident, d'alinear el conjunt d'actors de l'àrea metropolitana en la creació d'una estratègia compartida de reactivació econòmica.

En la reunió d'avui hi han participat més de 50 persones, entre elles representants de 27 municipis metropolitans i d'entitats i organismes com el Ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Pla Estratègic, l'UGT, CCOO, PIMEC, AEBALL i la UB, entre d'altres.

L'AMB organitza aquesta trobada en el seu paper d'agent generador de creixement i desenvolupament del país en aspectes com ara el model territorial, el desenvolupament econòmic, la cohesió social, la sostenibilitat i el model propi de governança i de capitalitat. La Taula s'emmarca en el programa "Reactivant la Metròpolis".

El principal objectiu és assolir, el 2017, una política compartida de reactivació econòmica del territori metropolità, tenint en compte l'evolució de l'economia mundial i els canvis que s'han donat en els últims anys en la realitat industrial.

Jaume Collboni ha manifestat que "necessitem que tots els actors econòmics s'impliquin de forma activa, amb autonomia però de forma coordinada, per crear ocupació al territori". En aquest sentit, ha dit que "cal ser capaços de col•laborar localment per poder competir a escala global".

Durant la seva intervenció, Collboni també ha animat totes les institucions i entitats assistents a "compartir el sentiment de voler jugar en les lligues superiors, al costat de les altres grans metròpolis europees i mundials".

Així doncs, els objectius d'aquesta trobada són els de crear un seguit de propostes que afavoreixin:

• Els sectors amb més potencial industrial i valor afegit, apostant per sectors estratègics, punters i generadors d'ocupació.
• Unes infraestructures adients i una logística avançada pel que fa a la sostenibilitat ambiental.
• La millora dels polígons d'activitat econòmica existents.
• Una bona  transferència de tecnologia i coneixement com a element d'impuls de polítiques econòmiques.
• Donar valor al capital humà, per millorar la qualitat de l'ocupació i la productivitat en els propers temps.

La Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització debatrà, entre altres temes, sobre la millora del teixit econòmic, la inversió i la innovació, les infraestructures de serveis, de mobilitat i transport i de telecomunicacions per a l'activitat econòmica, l'urbanisme relacionat amb l'activitat econòmica, el paper de la formació, les mesures relacionades amb la sostenibilitat, l'economia verda i circular, i les polítiques ambientals.

Per a fer-ho, s'ha constituït un grup de treball multidisciplinar, per atacar les diverses temàtiques mencionades, i, a banda, es crearan comissions especialitzades per a cada qüestió específica. Els noms dels grups seran:

1. Situació general de la indústria, reactivació econòmica i reindustrialització. Economia verda i circular.
2. Innovació i coneixement per a la reactivació econòmica.
3. Economies emergents: social i col•laborativa.
4. Infraestructures de mobilitat i transport, i serveis bàsics per a la reactivació econòmica.
5. Infraestructures de telecomunicacions per a la reactivació econòmica.
6. Planificació urbanística per la reactivació econòmica.
7. Capital humà per a la reactivació: ocupació, formació, productivitat.

En qualsevol cas, els àmbits de treball són permeables entre les diverses comissions, que rebran les aportacions d'experts en matèria de gestió ambiental i governança. Al final del procés, tindrà lloc una jornada de presentació de les conclusions d'aquesta estratègia compartida metropolitana.

L'AMB compta amb bagatge en matèria de desenvolupament econòmic i social, expressat en la seva Reflexió estratègica metropolitana (REM), i en programes com el Pla de suport a les polítiques socials municipals o el Programa de millora d'infraestructures i de competivitat de polígons industrials i àrees d'activitat econòmica.

Al tancament de la sessió, Jaume Collboni ha posat en valor el pes econòmic de l'àrea metropolitana de Barcelona, que agrupa més de 3.200.000 habitants, genera el 20 % del PIB de tot l'Estat i suposa el 19,6 % de les exportacions espanyoles.

Documents relacionats