Impuls a la cooperació i actuació conjunta institucional entre l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB)

| Tema: Cooperació internacional

Les tres organitzacions han signat aquest matí un conveni marc de col·laboració amb l'objectiu d'establir un espai nou de concertació i coordinació, que permetrà identificar el valor afegit de cadascuna i concretar actuacions conjuntes de desenvolupament, educació per al desenvolupament i acció humanitària.

L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Transports Metropolitans de Barcelona s'han compromès amb la signatura del conveni a elaborar un Pla de Treball anual per aconseguir una cooperació coordinada i més integrada;  que, al mateix temps, incorpori l'enfocament de gènere i basat en drets humans i les prioritats que estableix el nou Pla Director 2015-2018 de la Generalitat, així com les prioritats dels respectius plans directors de cooperació i solidaritat de l'AMB (Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2013-1016) i de TMB.  El conveni ha estat signat aquest matí a la seu de l'AMB per la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias; el vicepresident de l'AMB, Jordi Portabella; i el vicepresident executiu de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Dídac Pestaña.

El conveni marc estableix diferents àmbits de treball conjunt que millorin l'eficàcia i l'eficiència dels programes i els projectes respectius entre els quals destaquen els següents:

  • Estratègies coordinades de comunicació, sensibilització i incidència.
  • Utilització dels canals de comunicació de les tres entitats, especialment els de TMB.
  • Coordinació institucional, administrativa i tècnica en el seguiment d'actuacions i projectes al països on coincideixin les tres institucions.
  • Formació per conèixer el nou Pla director de Cooperació 2015-2018, especialment l'enfocament integrat de gènere i basat en els drets humans. La idea és fer difusió dels continguts del Pla director entre els ens locals, així com establir l'acompanyament de l'Agència en els projectes de cooperació directa de l'AMB que requereixin d'aquest enfocament.
  • Aliances estratègiques, com ara per a l'obtenció de finançament internacional en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament.
  • Incorporar l'expertesa de gestió de serveis i infraestructures mancomunades de l'AMB.
La signatura d'aquest conveni respon al compromís establert en el Pla director de Cooperació al Desenvolupament 2015-2018 i en el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament de l'AMB 2013-2016 de posar en valor la diversitat d'agents de la cooperació catalana i promoure'n la coordinació i col•laboració i sumar sinèrgies. Entre aquests actors hi ha la cooperació municipalista, que vol apropar realitats, promoure canvis, i transformar actituds de la ciutadania des de la proximitat. També la Llei de Cooperació preveu que la Generalitat es relacioni amb els ens locals i amb altres administracions i institucions públiques que actuen en la cooperació al desenvolupament per millorar l'eficàcia i els resultats de les actuacions.

L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l'AMB han treballat de manera conjunta en dos projectes. L'any 2005, en la "Millora de la Gestió de Residus Sòlids a la wilaya "27 de febrer", als campaments de Refugiats del Sàhara Occidental; i l'any 2008, al "Projecte de gestió integral de residus sòlids del municipi de San Salvador" a El Salvador.

L'AMB és un ens supramunicipal integrat pels 36 municipis de la conurbació de Barcelona, amb una orientació eminentment tècnica, relacionada amb la gestió de les grans infraestructures i els serveis públics metropolitans que garanteixen la cohesió social, la igualtat d'oportunitats i la funcionalitat de la ciutat metropolitana. El seu Pla Director de Cooperació Internacional 2013-2016 s'orienta a l'àmbit de les conurbacions urbanes a través de la cooperació tècnica en tot allò referit a la gestió mancomunada de serveis i els àmbits d'expertesa propis de l'AMB. Tot, seguint un model de cooperació municipalista, metropolità, català i concertat, i establint unes àrees prioritàries (Àfrica occidental, Mediterrània i Amèrica central).

TMB inclou les empreses Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA, i Transports de Barcelona, SA, que gestionen respectivament les xarxes de metro i autobusos per compte de l'AMB; així com Projectes de Servei i Mobilitat, SA, que gestiona el Telefèric de Montjuïc. La TMB disposa d'un bagatge històric important en l'impuls i la realització d'accions de caire social i solidari, en àmbits diferents i amb recursos com la cessió d'actius, la col·laboració en campanyes de captació i recollida de diners i béns per a situacions d'emergències, els serveis d'acompanyament per a col·lectius amb dificultats per a mobilitat, entre altres. El Pla Director de Cooperació i Solidaritat, expressa la voluntat d'atorgar a la cooperació i solidaritat un valor més estratègic i d'aconseguir un nivell més elevat d'eficàcia i eficiència en la seva gestió, en un esforç de vehicular, donar sentit i la màxima cobertura als principis que configuren la seva missió, visió i valors; i compta amb l'administració autonòmica i les administracions supramunicipals per fer-ho possible.

Documents relacionats