Es municipalitza la gestió de l'energia de l'abocador del Garraf

| Tema: Energia

L'empresa pública TERSA gestionarà l'energia obtinguda del biogàs del dipòsit controlat de la Vall d'en Joan, popularment conegut com l'abocador del Garraf. Eloi Badia: "Augmentem el lideratge públic en el mercat energètic, per tal de donar un paper actiu a la ciutadania."

El consell d'administració de TERSA, empresa pública participada per l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, va acordar ahir que l'empresa s'encarregarà, a partir del gener del 2018, de gestionar l'energia produïda a l'abocador clausurat del Garraf. La nova comercialitzadora pública d'energia verda es responsabilitzarà de la desgasificació del dipòsit controlat de la Vall d'en Joan, així com de la producció i comercialització de l'energia elèctrica obtinguda a partir del biogàs producte dels residus de l'antic dipòsit.

El vicepresident de medi ambient de l'AMB i vicepresident de TERSA, Eloi Badia, ha destacat "la importància de recuperar la gestió pública de l'energia, perquè en un servei bàsic com aquest no poden prevaldre els interessos d'uns quants per sobre de l'interès general. De fet, és un dels sectors on la sobirania té un paper cabdal".

Aquesta mesura és un dels primers passos per recuperar el control de la gestió de l'energia produïda en totes les instal·lacions metropolitanes, que passaran, gradualment, a ser gestionades per la comercialitzadora pública. Segons Badia, "a l'AMB ens estem dotant d'eines per augmentar el lideratge públic, per independitzar-nos de l'oligopoli elèctric i desenvolupar un paper actiu en el mercat energètic".

Janet Sanz, presidenta de TERSA, ha manifestat que aquesta mesura "ens ajudarà a ser més verds i omplir la ciutat d'energies renovables; per ser més eficients, amb el màxim possible produït localment, per possibilitar l'autoconsum, per combatre la pobresa energètica; per fer partícip la ciutadania i que aquesta hi tingui un paper actiu".

Gran bagatge en l'obtenció d'energia

L'empresa pública TERSA disposa d'una llarga experiència en el camp de la producció elèctrica a partir dels residus municipals, per exemple a la Planta Integral de Valorització Energètica situada a Sant Adrià de Besòs, i actualment s'està constituint com a comercialitzadora pública. Per tant, des de tots els punts de vista (tècnic i administratiu) ofereix les garanties necessàries per prestar un servei de qualitat.

Així mateix, TERSA garanteix la continuïtat de les quatre persones que fins el dia 31 de desembre seran treballadors de l'empresa explotadora actual (UTE BIOGÀS GARRAF), amb la qual cosa també queda garantida l'experiència directa i concreta sobre el maneig de la planta de valorització dedicada i del camp de biogàs.

Pel que fa a la dimensió del servei, es preveu que els ingressos anuals per la venda d'energia siguin de l'ordre d'un milió d'euros. Amb aquesta facturació seria possible obtenir beneficis, que es destinarien a fer millores en la gestió del propi abocador.

Respecte dels detalls tècnics, es considera que per la planta de valorització energètica situada al dipòsit clausurat poden passar-hi uns 15 milions de m3 anuals de biogàs, equivalents a una exportació neta a la xarxa de distribució elèctrica d'uns 24 milions de kWh. Aquestes magnituds suposaran el funcionament continuat de 3 dels 12 motors de què consta la instal·lació.

Documents relacionats