Creix la Xarxa de Parcs Metropolitans

| Tema: Parcs

La Xarxa de Parcs Metropolitans (XPM), el conjunt d'espais públics de referència ciutadana que completa les zones verdes de les ciutats de manera propera i quotidiana, s'expandeix aquest 2015 amb la incorporació de tres parcs, que seran gestionats, igual que els 36 que ja en formaven part fins ara, per l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Aquests tres espais, que fins ara ja existien però que no formaven part de la XPM, són el parc de Les Palmeres, a Corbera de Llobregat, Can Corts, a Cornellà de Llobregat, i el parc de la Infanta, també a Cornellà.

La Xarxa de parcs metropolitans queda formada ara per 39 parcs, repartits en 26 municipis, amb més de 225 hectàrees gestionades.

Parc de Les Palmeres

Aquest parc, situat a la part alta del municipi de Corbera de Llobregat i a tocar del massís del Garraf i l'Ordal, va ser inaugurat el 1987 i té una superfície de 0,36 hectàrees. Es tracta d'un jardí de tipus romàntic, i té un considerable desnivell que es salva mitjançant camins en pendent. Un dels seus punts d'atracció és el mirador, format per una glorieta de vuit columnes  i amb la cúpula de ceràmica esmaltada.

Fins el 1986, aquest terreny pertanyia a una família benestant que estiuejava a Corbera, i era conegut com en jardí de Cal Suís. El 1986, l'Ajuntament va comprar els terrenys, la casa va ser enderrocada afectada per un expedient de ruïna i va adaptar els jardins per a l'ús públic.

A nivell de vegetació, actualment, és un jardí molt frondós on s'hi poden observar diverses espècies de palmeres, cedres de l'Himàlaia , eucaliptus i  auró blanc, entre altres.

Està dotat de lavabos públics, zona de bar (obert a l'estiu) i una zona de jocs infantils.

Parc Can Corts

Aquest parc de 2,5 hectàrees està situat a la carretera de Sant Joan Despí, al terme municipal de Cornellà de Llobregat.

Tot i que, com a parc, va ser inaugurat el 2009, a la part alta s'hi troba la masia de Can Tirel, un mas del segle XVII modificat a la fi del XVIII.

Es tracta d'un espai pensat per passejar i descansar, amb grans parterres de plantes arbustives i un passeig amb pins que donen una gran coberta aèria.


Parc de la Infanta

Aquest parc de 4,2 hectàrees, situat prop del nucli urbà de Cornellà, és un espai molt obert i solejat, amb nombrosos parterres de prat verd i arbres de gran dimensions. Un dels camins que creua el part condueix a una zona més elevada, des d'on es pot contemplar el parc amb un altre punt de vista.

Està dotat de pistes esportives per jugar a bàsquet, elements esportius i dues zones de jocs infantils.
Al parc també s' hi troba la casa Camprubí, edificada entre 1927 i 1928 per l'arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert.

La XPM i juga un important paper entre les places i jardins urbans i els grans sistemes naturals. Els parcs metropolitans són indrets de gran vàlua tant pels seus valors naturals, ambientals, històrics, paisatgístics i arquitectònics com per la seva important funció social, pedagògica i de lleure. En funció del seu origen i la seva situació s'agrupen en parcs urbans, periurbans i històrics.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB) desenvolupa el manteniment integral dels parcs metropolitans gràcies a un conveni signat amb els respectius ajuntaments. També s'encarrega del control de qualitat, la divulgació i promoció entre els ciutadans i l'adequació d'aquests espair per fer-los més sostenibles.

La informació completa sobre els parcs metropolitans pot trobar-se al web de l'AMB: www.amb.cat/parcs

Documents relacionats