L'AMB intervé per primera vegada davant les Nacions Unides

| Tema: Relacions internacionals

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha defensat la importància dels governs locals i metropolitans a l'hora de fer front als objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Alfred Bosch ha participat en una sessió sobre ciutats sostenibles on ha debatut amb representants de grans corporacions empresarials globals la importància de treballar conjuntament per generar noves oportunitats a les metròpolis.

L'AMB ha viatjat a Nova York per participar al High Level Political Forum HLPF, la trobada mundial organitzada per Nacions Unides (ONU) en què representants dels sectors econòmic i de la societat civil exposen les seves estratègies per acomplir els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que formen part de la Nova Agenda Urbana 2030. Per primera vegada, aquest fòrum ha comptat amb la participació, en el programa oficial, de governs locals i regionals. En aquesta edició s'ha debatut especialment sobre l'ODS 11: la creació de ciutats i comunitats sostenibles, i la presència de les qüestions urbanes en la resta d'objectius.

L'AMB, alineada amb els grans objectius globals

Alfred Bosch, vicepresident d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, ha destacat durant la seva intervenció que l'objectiu principal d'aquesta administració és aconseguir ciutats més sostenibles.

Una vegada establerts les 17 grans fites a escala mundial, segons Bosch, "l'objectiu és crear ciutats més intel·ligents i facilitar entorns que permetin el treball amb les empreses, i posar en valor el paper de la ciutadania en tot aquest procés". Així mateix, ha destacat esdeveniments com el Mobile World Congress o les iniciatives de la nova revolució industrial, i l'impacte que aquests generen a Barcelona i a la seva metròpolis.

Bosch també ha remarcat "la importància de la cooperació publicoprivada en un entorn de confiança. Sense la presència de les empreses, no hi ha suficients ingressos, ni prou musculatura per al sector públic a l'hora d'invertir".

Bosch també ha manifestat que l'AMB està alineada amb els ODS a partir de diferents polítiques i serveis que desenvolupa: "les iniciatives impulsades a escala local són les que poden fer canviar el món, davant de l'immobilisme de la majoria d'estats davant d'aquestes qüestions, que són tan bàsiques com urgents".

Un exemple són les mesures que l'AMB pren per tal de garantir la qualitat de l'aire a la metròpolis. Amb el Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica, que implica accions com l'establiment de zones de baixes emissions en episodis de contaminació i la promoció de la mobilitat sostenible (bicicleta, vehicle elèctric, etc.), l'AMB busca actuar directament sobre l'ODS número 13 (acció pel clima).

En l'àmbit territorial, l'AMB està desenvolupant importants projectes que encaixen amb els ODS números 15 i 17, com per exemple el procés de redacció del nou Pla director urbanístic, els projectes d'ordenació i millora dels rius Llobregat i Besòs, i l'estratègia d'actuació al litoral metropolità.

Pel que fa al medi ambient, l'AMB és una administració de referència, tant per la seva gestió dels residus (ODS 12: consum i producció responsables) i del cicle integral de l'aigua (ODS 6: aigua neta i sanejament), com de cara al foment de les energies renovables al territori, amb projectes d'implantació d'instal·lacions com la xarxa de fotolineres laborals i cobertes fotovoltaiques en edificis públics (ODS 7: energia assequible i no contaminant).

En l'àmbit de la cooperació internacional, l'AMB articula els seus projectes i actuacions amb els 17 ODS. Entre aquests, és destacable l'aposta per la regió Mediterrània, amb iniciatives com el treball a la xarxa MedCities en l'àmbit del desenvolupament urbà sostenible, o l'aposta per l'atenció als refugiats, amb projectes sobre el terreny i amb programes com "Tenim Drets, Teixim Llibertats".

La presència de l'AMB a Nova York és un pas més en l'estratègia de la institució per donar resposta a la Nova Agenda Urbana, que es va iniciar l'any 2016 amb la participació a la conferència Hàbitat III de Quito, i el congrés internacional Post-Hàbitat III sobre la dimensió metropolitana d'aquesta agenda, que es va celebrar a Barcelona el passat mes de maig.

La presidenta de l'AMB i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha participat al fòrum HLPF, i ha intervingut en el fòrum de governs locals i regionals, on, juntament amb els alcaldes de Berlin i Montevideo i l'alcaldessa de Montréal, ha presentat la declaració "Cities for Adequate Housing" en una taula rodona.

Documents relacionats
On
Marker
United Nations