SmartAMB finalista del SCEWC15

| Tema: AMB

La plataforma smart de l'AMB, escollida finalista entre més de 250 projectes per als premis del congrés Smart City

L'AMB ha estat una de les vuit finalistes dels més de 250 projectes presentats a la categoria de millor idea innovadora "Innovative Idea" dels guardons World Smart City Awards 2015. La menció ha estat per a la plataforma Smart AMB i, en concret, pel servei derivat d'aquesta plataforma tecnològica dirigit a la gestió dels parcs i les platges metropolitans. Aquest és el reconeixement que l'Smart City Expo World Congress (SCEWC15) ha fet de la tasca desenvolupada, en aquest àmbit, per l'administració metropolitana.


L'AMB ha estat finalista juntament amb altres set propostes internacionals entre més de 250 candidatures presentades. Així doncs, la plataforma recentment endegada per l'AMB, ha assolit una primera menció dins del panorama de les solucions smart arreu del món.

L'AMB, ciutat de ciutats smart a l'Smart City Expo World Congress

L'AMB ha presentat les seves solucions smart entre el 16 i el 18 de novembre a la Fira de Barcelona, en el SCEWC que acull iniciatives pioneres d'arreu del món en matèria de noves tecnologies aplicades al funcionament diari de les ciutats. Al seu estand, l'administració metropolitana ha exposat el seu projecte "Smart AMB" mitjançant el qual vol convertir-se en una ciutat de ciutats intel·ligents.

Per fer-ho, ha creat un seguit d'eines digitals que conformen la base d'una plataforma smart avançada de gestió de serveis públics, que donarà servei tant a l'organització metropolitana mateixa com als ciutadans i als ajuntaments, que podran utilitzar-la per crear els seus projectes, eines i apps.

Alguns exemples de solucions smart que s'han presentat són la plataforma amb servei de gestió de parcs i platges, amb aplicació de sensors intel·ligents a les papereres de les platges metropolitanes per indicar si ja estan plenes o sensors que permeten millorar el control de qualitat en disposar, per exemple, d'eines que poden determinar la potència necessària de l'enllumenat, o la telegestió del reg en els parcs metropolitans. Aquesta plataforma compta amb sistemes d'informació geogràfica (GIS) que permeten identificar qualsevol incidència en el punt exacte on s'ha produït gràcies a la feina prèvia de georeferenciació.

Una altra solució és el sistema de megafonia smart a les platges per poder transmetre missatges sobre seguretat i emergències, estat del mar, canvi de banderes, incidències, etc. als usuaris de les platges; aquest sistema també pot proporcionar wifi gratuït i generar dades cap a la plataforma smart per millorar els serveis a la ciutadania.

Pel que fa a l'àmbit de la mobilitat urbana, s'han presentat la instal·lació de wifi i punts de recàrrega de mòbils en diferents línies de bus de l'AMB i les parades de bus intel·ligents: 450 panells d'informació dinàmica a les parades d'autobús i 4.500 parades que ofereixen dades de servei en l'aplicació AMBtempsbus. També destaquen en aquest àmbit diverses iniciatives que aposten per la mobilitat sostenible: 1 autobús totalment elèctric, 107 autobusos de tecnologia híbrida (elèctrica i dièsel) i les "electrolineres", 10 instal·lacions de punts de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics.

Finalment el públic ha pogut conèixer diverses apps per a smartphones com ara la del taxi, la de l'autobús o les informatives de parcs i platges o apostes sostenibles com una fotolinera per autoconsum en edificis públics i per carregar vehicles elèctrics amb energia fotovoltàica, el mapa de producció solar o una eina d'autocàlcul que permet fer un estudi sobre la viabilitat d'una possible instal·lació solar.

Documents relacionats