Conservació dels ecosistemes marins

| Tema: Biodiversitat, Relacions internacionals

L'AMB té previst adherir-se a la declaració per a la conservació dels ecosistemes al Mediterrani

Imatge general de la conferència

Màlaga ha acollit, entre el 14 i el 16 d'octubre, una trobada internacional sobre protecció i gestió de la biodiversitat, que s'ha organitzat com a tancament del projecte Interreg MED Panacea, liderat per l'ETC de la Universitat de Màlaga (ETC-UMA) i en el qual han participat l'AMB i MedCities, entre altres socis.

L'esdeveniment ha reunit uns 100 representants mediterranis per debatre mecanismes de col·laboració eficaços per a una gestió més integrada dels recursos naturals. Diferents actors institucionals i polítics europeus també han donat suport a la iniciativa a través de la signatura de la Declaració sobre enfocaments basats en els ecosistemes per a la protecció i gestió de la biodiversitat.

La Declaració representa l'adopció d'un enfocament holístic, integrador i transversal, basat en els ecosistemes, per a la conservació i gestió del medi costaner i marí, i dona suport a mecanismes, eines i accions col·laboratives. MedCities i representants de les ciutats de Marsella i Màlaga s'han adherit al manifest juntament amb gran nombre d'institucions de diferents àmbits. L'AMB també té previst adherir-se aviat.

La conservació de la natura, assumpte de tots

El dia 15 d'octubre, el recinte de l'OMAU va acollir tota una jornada de debats i tallers interactius, amb la culminació el dia 16 d'unes sessions de debat centrat en les mesures polítiques existents i la necessitat de fer canvis fonamentals de manera coordinada per frenar la pèrdua de biodiversitat a tots els nivells.

Entre les conclusions destaca el consens general que la conservació de la natura ha de ser operativa i abastar tots els sectors de la societat. A més de garantir una gestió més ben dotada i eficaç de les àrees marines protegides, les autoritats de diversos àmbits han de facilitar la col·laboració amb el món de la recerca, el sector privat i la legislació a tots els nivells, i fomentar una coordinació més efectiva, especialment en les àrees ecològicament claus per a la funcionalitat dels ecosistemes, amb independència de les fronteres administratives: un enfocament de gestió basat en els ecosistemes.

La Declaració es continuarà difonent en línia per a la ciutadania, empreses privades, institucions públiques, universitats, centres de recerca i ONG, per fer conèixer el valor de la biodiversitat que sustenta el Mediterrani i la necessitat de la col·laboració de tothom, tant en l'àmbit institucional com individualment, per protegir més la biodiversitat al Mediterrani.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
OMAU Màlaga