Hotel d'insectes.

Hotel d'insectes al parc del Mil·lenari
Hotel d'insectes al parc del Mil·lenari | Jaume Fornés (AMB)

Hotel d'insectes al parc del Mil·lenari

Fitxa tècnica

  • Temes:
    Biodiversitat, Parcs
  • Estat:
    En curs
  • Tipus / Subtipus:
    Projectes de biodiversitat / Parcs
  • Municipi:
    Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
Descripció

Els hotels d'insectes són estructures que serveixen de refugi a diverses espècies. Amb diferents materials de construcció (inerts i/o orgànics), es dissenyen un conjunt d'habitacles amb l'objectiu d'atreure'n diferents grups d'insectes. La seva presència aporta un conjunt de beneficis de vital importància en els ecosistemes; no només potencien la biodiversitat sinó que a més a més, alguns dels insectes que els ocupen són grans pol·linitzadors de plantes. Però els insectes pol·linitzadors estan en regressió a tot arreu a causa de l'ús de fitosanitaris i la fragmentació de l'hàbitat, entre d'altres causes. És per aquest motiu que la instal·lació d'hotels d'insectes en parcs metropolitans ajuda a desenvolupar les poblacions d'aquests éssers vius, ja que els hi permetria trobar un lloc, dins del context urbà, per pondre els ous i/o completar el seu desenvolupament larvari.

Objectius

  • Augmentar la biodiversitat de diversos grups faunístics, com abelles o marietes, entre altres.
  • Aprofitar el poder pedagògic d'aquestes estructures per donar a conèixer el pes que tenen aquests organismes en el funcionament dels ecosistemes. 

0
Jardí Botànic de Barcelona. Passeig del Migdia, 177-185, 08038, Barcelona
1
Jardí Botànic Històric de Barcelona. Avinguda dels Montanyans, 26-28, 08038, Barcelona
2
Parc de Can Solei i de Ca l'Arnús. Carrer de Sant Bru, 159, 08911, Badalona
3
Parc del Turonet. Carrer Sagunt, 20, 08290, Cerdanyola del Vallès
4
Parc de Can Zam. Carrer Víctor Hugo, 70, 08924, Santa Coloma de Gramenet
5
Parc del Canal de la Infanta. Ctra. de Sant Joan Despí s/n, 08940, Cornellà de Llobregat
6
Parc de la Torre-roja. Carrer de Marià Sanjuan Cuchí, 11-1, 08840, Viladecans
7
Parc del Mil·lenari. Carrer Mercat, s/n, 08960, Sant Just Desvern
8
Parc del Bosc de Can Gorgs. Carrer de la Torre d'en Gorgs s/n, 08210, Barberà del Vallès
9
Parc Nou. Ronda Sud, 08820, El Prat de Llobregat
10
Parc de la Fontsanta. de la Fontsanta, s/n, 08950, Esplugues de Llobregat
11
Parc de la Muntanyeta Carrer Mare de Déu del Pilar, 08830, Sant Boi de Llobregat
Com anar-hi
Transports al voltant de...
Enllaços relacionats

Actuacions realitzades

Publicacions relacionades
Equipaments relacionats
Punts d'interès relacionats
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Interès ambiental
    Descripció:
    Estructura dissenyada amb diferents materials perquè diferents espècies d'insectes construeixin nius on pondre ous, dipositar l'aliment i criar les seves larves. Materials emprats: fustes, tiges, medul·la, pedres, terra, fang... Serveixen perquè les diferents espècies trobin forats adequats per fer un cau on pondre els ous. En època de nidificació (primavera, estiu) es poden observar abelles que entren al niu. Quan la cel·la té prou menjar, l'abella pon un ou i construeix una altra cel·la. Cada espècie tapa el niu amb materials diferents (fang, fulles, resina, etc.).
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Espais participatius
    Descripció:
    El jardí de papallones i l'hotel d'insectes és un recurs educatiu per observar, identificar i estudiar els insectes i les plantes, conèixer les seves relacions i la importància que tenen pel nostre entorn. Es tracta d'un espai dissenyat per afavorir la presència de papallones i altres insectes, que contribueixen a la biodiversitat del parc, enriqueixen el patrimoni natural i són indicadors de salut ambiental. És un espai dinàmic i obert a la participació en les tasques de manteniment i també en l'estudi de la biodiversitat amb el seguiment de la presència d'insectes, papallones i altres espècies.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Interès ambiental
    Descripció:
    El jardí de papallones i l'hotel d'insectes són un recurs educatiu per observar, identificar i estudiar els insectes i les plantes, conèixer les seves relacions i la importància que tenen pel nostre entorn. És un espai dinàmic i obert a la participació d'entitats i centres educatius del que poden gaudir participant d'una activitat guiada per un educador ambiental "la biodiversitat del parc de Can Solei i de Ca l'Arnús" en la que es porten a terme tasques de manteniment i s'estudia la biodiversitat amb el seguiment de la presència d'insectes, papallones i altres espècies.
Projectes relacionats