Piscina municipal de l'Escorxador (Fase II)

Tornar
Imatge de la segona fase del projecte
María José Reyes

Aquesta segona fase del projecte de remodelació de la piscina municipal de l'Escorxador inclou la construcció d'un edifici nou de vestidors, lavabos i espai per a la Creu Roja.

Fitxa tècnica

Data de projecte:
Juny 2013
Data inici de l'obra:
--
Data fi de l'obra:
--
Data d'execució:
Maig 2016
Municipi:
Sant Feliu de Llobregat
Superfície:
680 m² edificació
5.233 m² urbanització
Cost:
2.187.782 €
Autors:
Claudi Aguiló-Riu (AMB), Jordi Pruna
Col·laboradors:
Equip AMB: Mònica Mauricio, Eva Pagès, Ainhoa Martínez, Cati Montserrat, Francesc Montero, Irene Antillach / Estructures: Martí Cabestany / Instal·lacions: Laia Roca
Contractista:
Voracys, Rogasa

Premis i reconeixements

Seleccionada, Premis Catalunya Construcció 2017. Categoria: Direcció i execució d'obra.
Seleccionada, XIV BEAU Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo.

Descripció

L'objectiu del projecte és remodelar i optimitzar la instal·lació de la piscina municipal de l'Escorxador, actualitzar-la d'acord amb les noves normatives, millorar-ne les condicions d'accessibilitat i adaptar-ne els vasos existents, que són de competició, a un ús més lúdic. El projecte, dividit en dues fases, també inclou la construcció d'un edifici nou de vestidors, lavabos i espai per a la Creu Roja.

La intervenció a la piscina se centra en dos aspectes: separar el vas principal del vas infantil reduint-ne les fondàries, i actualitzar l'espai i la maquinària de condicionament de l'aigua incorporant-hi un sistema de filtratge i cloració salina. Els murs estructurals existents s'aprofiten per recolzar els nous vasos i ampliar la sala d'instal·lacions.

El criteri per a l'ordenació de la piscina i el seu entorn segueix les directrius d'un parcel·lari agrícola, com el que hi ha just davant, seguint la traça del riu Llobregat. «Horts» de paviments estructuren l'espai al voltant i dins de les piscines. La diversitat de tipus i colors de peces porcellàniques antilliscants respon al caràcter lúdic de la instal·lació i al fet de fugir de la unicitat i el monocromatisme d'una piscina de competició, promovent així que cada usuari gaudeixi de racons i experiències diferents.

Les tradicionals bandes blau marí que marquen els diferents carrils de competició s'ajunten aquí per suggerir, enmig de les taques de color que conviden a un bany d'esbarjo, un camí per a la natació més esportiva. Quan surt a l'exterior, el mateix paviment marca els camins d'accés als diversos serveis (lavabos, Creu Roja, terrassa-bar).

Si per a l'ordenació de la piscina i el seu entorn se segueixen unes directrius similars a les d'un parcel·lari agrícola, per al nou edifici es busca una complicitat amb les construccions pròpies d'aquests espais. En un mur-tanca que segueix l'alineació del carrer del Pla, regula els accessos en els seus extrems i protegeix la intimitat dels banyistes, es recolzen tres volums que funcionen de manera independent i acullen tres usos principals: vestidors, lavabos i mòdul de la Creu Roja. Cada volum, amb coberta inclinada, s'orienta i es dimensiona segons les seves necessitats. Les diverses siluetes estan unides per un cos més petit amb coberta plana que és a la vegada accés, porxada i corredor. El resultat són uns espais que volen ser més domèstics i acollidors per a l'usuari i on l'interior i l'exterior es relacionen de manera fluida.

L'ús de materials incorpora els patrons d'economia i eficiència propis de les construccions agrícoles: murs d'obra de fàbrica ceràmica per a l'estructura i els tancaments, i panells de xapa metàl·lica sostinguts per bigues de fusta per a les cobertes. Els detalls i acabats són simples i concisos: gelosies ceràmiques per filtrar la llum directa i provocar corrents d'aire, fusteries i tancaments reduïts a la mínima expressió, i revestiments només on són estrictament necessaris.

Enllaços relacionats

Projectes relacionats