Passeig de la Salzereda

La remodelació del passeig de la Salzereda millora la connexió física i visual del centre de Santa Coloma cap al Riu Besòs. S'elimina el pas inferior de vehicles en consonància amb la transformació de la ciutat cap a una mobilitat més sostenible. S’hi incorpora mobiliari urbà, vegetació i superfícies drenants, que potencien la biodiversitat i la connectivitat ecològica i fomenten el redescobriment del riu Besòs com a espai públic de convivència.

Foto: Jeroen Van Mieghem
Fitxa tècnica
  • Data de projecte:
    Juliol 2017
    Data inici de l'obra:
    --
    Data fi de l'obra:
    --
    Data d'execució:
    Juny 2021
    Municipi:
    Santa Coloma de Gramenet
    Superfície:

    30.376 m2

    Cost:
    8.150.258 €
  • Direcció de projecte:
    Claudi Aguiló Riu, Eva Pagés (AMB)
    Direcció d'obra:
    Jordi Larruy (AMB)
    Col·laboradors:
    EQUIP AMB : Carles Español, Francesc Germà, Ainhoa Martínez, Mireia Monràs, Cati Montserrat, Daniel Vázquez.
    EQUIP EXTERN: Proiectum, VVV Proyectos y Servicios con Ingenio, Pepe Gil, Jordi Pruna
    Contractista:
    COPISA
Finançament

AMB

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet 

UE-FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional)

Descripció

La reurbanització del passeig potencia l’estratègia de la ciutat cap a una mobilitat més sostenible i, amb la millora de l’accessibilitat, es fomenta la connexió física i visual del centre de la ciutat cap al riu Besòs. El projecte pretén transformar una infraestructura viària en un eix cívic fluvial metropolità, amb un passeig verd continu des de la façana edificada fins al riu.
Per potenciar la biodiversitat i la connectivitat ecològica, es combinen diferents especies d’arbres i arbustives i s’incorporen tècniques de millora de la plantació urbana. Les superfícies plantades esdevenen punts de drenatge i infiltració a fi de no saturar la xarxa de clavegueram.
La reordenació de l’arbrat aposta per mantenir el caràcter de ribera de riu propi del lloc, amb els falsos pebrers que recorden els salzes que donen nom al passeig, els pollancres i els plàtans.
S’hi incorpora un carril que forma part de la xarxa pedalable metropolitana que unirà els passeigs del marge esquerre del Besòs.

On