Pi pinyer

Categoria: Vegetació catalogada

Municipis: Gavà

La pineda del Calamot

Arbre catalogat d'interès local l'any 2013. Arbre de port de grans dimensions que dóna valor afegit al parc. Presenta un valor històric per pertànyer a l'antic bosc de pi pinyer que hi havia a la zona. És un exemplar destacat de la pineda, també catalogada l'any 2013.

La Pineda del Calamot, damunt la paret vermella i retallada, on arrelen ginesteres i ametllers, és una fita en el paisatge gavanenc. Des de l'aparcament i la zona de jocs infantils, al costat de la carretera, s'hi arriba per una rampa que salva el fort desnivell. Un cop a dalt, la rampa enllaça amb un passeig que, entre els pins i el rocam, arriba al mirador del delta. És una pineda de pi pinyer, amb dos pins blancs que es diferencien dels primers pel color del tronc, la forma de la capçada i per les pinyes més petites i abundants.

Nom científic: Pinus pinea
Família: pinaceae
Alçada: 11 metres
Edat estimada: 260 anys

Denominació:

Castellà: pino piñonero
Anglès: stone pine

Port:

Espècie que pot arribar als 20m d'alçada i que a casa nostra el trobem isolat, en petits grups o fent boscos extensos prop del litoral. El creixement ininterromput de les branques inferiors, per tal d'abastar la claror solar, origina la forma típica de para-sol de la capçada, de color verd intents pel damunt i més resseca interiorment.

Escorça:

Forma plaques rogenques

Fulles:

Tenen de 10 a 15 cm de llarg, agrupades de dues en dues com la resta de pins autòctons.

Floració:

De març a maig produint pinyes ovoides de fins a 15x10 cm amb pinyons de 15 a 20 mm.

Fruit:

Les pinyes són grosses i amb pinyons comestibles, molt apreciats, que cauen a terra abans que la pinya es desprengui de l'arbre.

Origen i hàbitat:

Arbre originari del Mediterrani oriental, molt estès pels romans, els quals el valoraven especialment.

Usos:

El Pi pinyer ha estat utilitzat per a fixar dunes litorals i per fer puntals de mines i travesses de ferrocarril.

Marker
Gavà
Com anar-hi
Transports al voltant de...
Equipaments relacionats