Segues per evitar el foc
| Tema: Parcs
Es fan tasques de prevenció als parcs per la revetlla de Sant Joan
El Servei d'Espai Públic de l'AMB per minimitzar el risc d'incendis amb motiu de la revetlla de Sant Joan està duent a terme tasques preventives als parcs metropolitans.
El personal tècnic ha establert un calendari de segues durant les setmanes prèvies a la celebració en els prats florits, ja que són cobertes herbàcies que no disposen de reg automàtic i que amb l'arribada de les altes temperatures s'assequen i poden ser fàcilment inflamables. Cal indicar que en aquesta època els prats es troben en el final del cicle biològic de la seva vegetació.
També s'han segat preventivament les zones forestal dels parcs metropolitans, al voltant d'unes 100 hectàrees, les zones adjacents i el sotabosc per tal d'evitar la propagació del foc, que en aquest cas seria en horitzontal i vertical.
Moment de la sega
Aquests espais, que en conjunt fan més de 925.000 m2 en tota la xarxa de parcs metropolitans, són reservoris de biodiversitat durant l'any, ja que s'hi intervé només de manera puntual i selectiva amb les segues estrictament necessàries per facilitar la convivència d'espècies amb els usos de la ciutadania.
Als prats florits hi ha espècies herbàcies autòctones i com que floreixen a la primavera promouen la presència de pol·linitzadors. Amb l'arribada de la calor, les espècies fructifiquen, cosa que alimenta nombrosos ocells granívors. Aquest moment ha sigut especialment intens i ràpid en aquesta temporada, perquè les altes temperatures han arribat abans del que és habitual.
Com que les llavors cauen a terra, es facilita també que es regeneri la vegetació. En aquest moment s'hi porta a terme una sega generalitzada que, a més, ajuda a evitar incendis que poden ser propiciats per les altes temperatures, amb un risc especialment alt als volts de la revetlla de Sant Joan. El residu de la sega, però, queda dipositat en el mateix terreny, cosa que ajuda a aquest procés i fa d'encoixinat que hi aporta matèria orgànica que es reincorpora al sòl i per tant torna a estar disponible per a l'ecosistema.
D'aquesta manera s'eliminen els exemplars secs i d'una certa alçada que facilitarien la propagació del foc. Les darreres setmanes, hi ha hagut petits incendis, com ara al parc del Pi Gros, que s'han pogut eradicar amb facilitat i han afectat poc gràcies a les segues, que han frenat la propagació del foc.