Retirada de flora exòtica i invasora

| Tema: Platges

Es preveu recollir al voltant de 4.000 kg de vegetació

A finals de novembre va començar la campanya de retirada d’espècies de flora exòtica i invasora als ecosistemes dunars del sud del litoral metropolità. De moment, ja s’han recollit més de 2.000 kg de plantes. La campanya s’allargarà fins a l’inici de les festes de Nadal i es preveu duplicar aquesta xifra. 

El personal de gestió ambiental del Servei de Platges de l’AMB és l’encarregat de dur a terme les tasques de retirada. El control de flora exòtica i invasora és imprescindible per preservar la funcionalitat, la biodiversitat i tots els serveis que proporcionen aquests espais de natura. Es porta a terme de manera continuada al llarg de l’any, tot i que a la primavera i la tardor és quan tenen lloc aquestes campanyes específiques de retirada massiva. 

Els principals objectius d’aquestes retirades són, d’una banda, la preservació de la biodiversitat, ja que les espècies invasores poden desplaçar les espècies pròpies de l’ecosistema i afectar també la fauna que l’habita i que depèn d’aquests ambients costaners. I, d’altra banda, assegurar l’estabilitat dels sistemes dunars. Les espècies invasores poden alterar l’estructura i funció dels sistemes dunars, modificant la manera en què es reté la sorra i, per tant, augmentant el risc d’erosió. 

 

Disminució de plantes invasores al llarg dels anys

S’ha observat que amb aquest tipus d’accions realitzades al llarg dels anys s’ha aconseguit disminuir la presència d’espècies més esteses en el passat, com ara les del gènere Carpobrotus. També s’han recollit exemplars, entre d’altres, de dues espècies incloses en el Reial decret 630/2013 d’espècies exòtiques i invasores:  

  • Cortaderia selloana: coneguda popularment com a "plomall" o "herba de la pampa", es considera una espècie invasora en diverses regions del món. El seu creixement és ràpid i vigorós, fet que fa que pugui colonitzar àrees extenses en un curt període de temps. En zones properes als sistemes dunars hi ha grans extensions d’aquesta espècie, nascudes de la gran quantitat de llavors lleugeres que es dispersen fàcilment pel vent i que poden suposar un risc de colonització per a les dunes.
  • Myoporum laetum: conegut com a "miòpor" o "sempreverd", aquest arbust també té una capacitat de creixement ràpida i és capaç de créixer en una àmplia gamma de condicions ambientals, incloent-hi els terrenys costaners. Els individus que arriben als sistemes dunars procedeixen majoritàriament de zones verdes properes i jardins veïnals. Aquest arbust forma massissos vegetals molt densos i extensius, i desplaça completament la flora dels espais dunars. Per això és imprescindible localitzar-lo a temps i retirar-lo immediatament.
     

Enllaços relacionats
Platges relacionades
Projectes relacionats
On
Marker
Platges del Prat de Llobregat El Prat de Llobregat
Marker
Platges de Viladecans Viladecans
Marker
Platges de Gavà Gavà
Marker
Platges de Castelldefels Castelldefels