Projectes participatius a les platges

| Tema: Platges

Un total de 16 estudis han contribuït a la millora de platges i parcs metropolitans

Aquest trimestre, les escoles i instituts estan duent a terme les últimes accions fora de l'aula dels diversos projectes participatius —setze al llarg d'aquest curs escolar— que han contribuït a l'estudi, a la conservació i a la millora de les condicions ecològiques dels parcs i de les platges metropolitanes.

Darrerament s'han realitzat projectes participatius a platges de Sant Adrià de Besòs i de Castelldefels.

Pel que fa a la platja de Sant Adrià de Besòs, els alumnes de 4rt d'ESO del centre educatiu Amor de Déu de Sant Adrià, han realitzat la segona sessió de seguiment de la barra de sorra de la desembocadura del Besòs. Per la seva banda, a Castelldefels, una dotzena d'alumnes de 4rt d'ESO de l'institut Mediterrània de Castelldefels han realitzat diverses actuacions en un espai dunar.

Desembocadura del Besòs

El projecte s'ha fet en dues fases: el passat mes de febrer es va fer l'estudi i la plantació d'espècies dunars i ara s'ha fet una anàlisi sobre la cobertura vegetal, les dimensions de la barra de sorra i s'han fet enquestes de percepció de l'espai als visitants. En el moment de fer l'enquesta, els alumnes també informaven del valor ambiental de la barra de sorra de la desembocadura als usuaris.

Els resultats serviran de base per estudiar l'evolució d'aquest espai deltaic al llarg del temps.

Es va observar també una posta d'ous de corriol. És la segona vegada que s'ha observat aquesta temporada. La primera posta no va tenir èxit, i en aquesta segona posta els alumnes van poder observar com els gossos, que passejaven per la platja, van estar a punt de trepitjar els ous. El corriol petit és un ocell d'una espècie protegida que necessita certes condicions ecològiques per sobreviure. Darrerament ha millorat el seu espai de cria, gràcies a diverses accions  de conservació i recuperació del seu hàbitat, realitzades tant amb activitats escolars com amb d'altres dirigides a tota la ciutadania.

Espai dunar a Castelldefels

El projecte participatiu ha consistit en la retirada de plantes invasores, com el Carpobrotus i les canyes, i en la plantació de 200 unitats de borró (Ammophila arenaria), una espècie típicament dunar. També s'ha realitzat un estudi de la sorra seguint el protocol del projecte de ciència ciutadana de seguiment de la presència de microplàstics a la sorra de la platja. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Platges relacionades
Projectes relacionats