Més escoles a les activitats als parcs i platges

| Tema: Parcs, Platges

Èxit de participació durant el curs escolar 2021-2022

Activitat al parc de Can Vidalet

Aquest curs 2021-2022 els projectes educatius i de participació adreçats a les escoles que tenen lloc als parcs i platges metropolitans han tingut una gran acollida. S'han recuperat i, en alguns casos, millorat, les xifres d'assistència prèvies a la pandèmia.  

En total han estat més de 17.000 alumnes els participants, la millor dada des de que desenvolupem aquests projectes als parcs i les platges metropolitans. Concretament, gairebé 13.500 alumnes han participat en les activitats incloses dins el programa Compartim un Futur.

Gràfic Nombre de participants a les activitats als parcs i platges


Les propostes més sol·licitades han sigut "Qui viu als parcs?", "Qui viu a l'estany?" i "Flora i fauna de la desembocadura del Besòs", dedicades a la descoberta de la fauna i la vegetació d'aquests espais. També han tingut bona acollida altres iniciatives com "Pedals al parc de la Fontsanta" i "Parcs i pedals pel Besòs", que descobreixen els valors dels parcs metropolitans utilitzant la bicicleta i parlant sobre mobilitat sostenible.

També s'han desenvolupat un total de 74 projectes participatius als parc i les platges, on han participat més de 2.700 alumnes. Aquests projectes estan basats en la metodologia d'aprenentatge servei (ApS), amb la qual l'alumnat assoleix una sèrie de coneixements reflecteix en un treball final que suposa un servei a la comunitat.

Els projectes participatius més sol·licitats han sigut els relacionats amb continguts sobre biodiversitat com "Seguiment de caixes niu i menjadores per a ocells", "Coneixem les papallones del parc o la platja" i "Investiguem i divulguem la biodiversitat del parc".

En aquest context, cal destacar que aquest curs hem inaugurat dos jardins de papallones, al parc de Can Zam (Santa Coloma de Gramenet) i al de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), ambdós amb la col·laboració de projectes participatius en els quals han participat l'Institut 9 i la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, respectivament. També, hem editat una nova guia de fauna i vegetació del  parc del Bosc de Can Ginestar amb un projecte on han participat tots els alumnes d'infantil i primària l'Escola Germans Amat i Targa de Viladecans.

Així mateix, prop d'un miler d'alumnes han participat en activitats incloses dins el programa Escoles a Prop, en el qual els centres educatius situats a l'entorn més immediat dels parcs i les platges metropolitans han conegut els seus valors.

Finalment, més de 200 alumnes de 7 centres educatius diferents van participar en les jornades de plantació participativa del programa Arrela't, que consisteix en la col·laboració dels escolars amb els operaris del parc en les tasques de reposició de l'arbrat d'hivern.

Bona participació també als projectes de dinamització

Pel que fa a la participació del públic familiar a les activitats de dinamització que es porten a terme als parcs i les platges metropolitans la valoració de la temporada de primavera també ha estat molt positiva. Tot i les inclemències meteorològiques, com les pluges abundants de l'inici de la primavera que han fet anul·lar un bon nombre de sessions, les dades d'assistència s'apropen a les prèvies a la pandèmia. En aquest cas, el curs no ha finalitzat encara, ja que el seu funcionament és per any natural, durant la primavera i la tardor de 2022 i no per curs escolar, com era el cas dels projectes anteriors.

En concret, han estat més de 17.300 persones les que han gaudit de les activitats familiars de les Jugatecambientals, amb les quals han conegut els valors dels parcs i les platges metropolitans mentre gaudien jugant i participant de propostes dinàmiques i amenes. Aquesta primavera s'ha posat en marxa la nova Jugatecambiental del parc de la Costeta en Begues que ha arrencat amb una molt bona acollida al municipi. Les valoracions dels usuaris són en general molt positives, ja que proporcionen espais lúdics, de trobada i d'aprenentatge en família de manera regular els caps de setmana. Una bona oferta per gaudir amb la canalla.

Pel que fa a les activitats del 16è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans, hi han assistit més de 1.200 persones, tot i que aquesta programació s'allargarà, després de les vacances d'estiu, fins a finals de la tardor d'aquest 2022. Es tracta d'una oferta d'activitats ben diversa, tots els caps de setmana, adreçada a tots els públics i amb inscripció prèvia, ben coneguda i consolidada, que enguany ha assolit una molt bona participació, i sovint s'han exhaurit les places disponibles.

Dades significatives

Si tenim en compte totes aquestes dades, el nombre total de participants en els diferents projectes esmentats que pertanyen al programa educatiu dels parcs i les platges metropolitans, Aprenem a la Xarxa, ha estat d'aproximadament 35.500, una xifra molt positiva que ens indica l'interès creixent de la ciutadania per la descoberta dels valors i continguts d'aquests espais. Aquesta participació ens permet avançar en el treball d'objectius com ara transmetre la importància de la conservació d'aquests espais de natura en contextos urbans densament poblats com el de l'àrea metropolitana, conquerir nous espais d'aprenentatge, millorar-ne la percepció i reforçar els vincles amb la ciutadania o que esdevinguin espais de dinamització i trobada per a barris i municipis.

Documents relacionats