Arribada massiva de barquetes de Sant Pere

| Tema: Platges

L’AMB aplica un protocol específic de gestió d’aquesta espècie

Arribada de barquetes a les platges

Els darrers dies han arribat massivament a les platges metropolitanes barquetes de Sant Pere (Velella velella). Es tracta de colònies d’hidrozous, petits pòlips que viuen a mar obert en simbiosi i es mouen com una sola unitat.

L’arribada d’aquesta espècie és un fenomen recurrent a la costa catalana, però, com que és irregular, és difícil de predir. La causa principal que les barquetes arribin i es quedin varades a la costa són els vents i els corrents marins, que arrosseguen aquestes colònies gelatinoses cap a les platges. Probablement, aquest any han arribat de manera tan massiva a causa de l’onatge de la borrasca Jana.

 

Gestió i actuació a les platges metropolitanes

El Servei de Platges de l’AMB aplica un protocol específic per gestionar l'arribada de Velella velella. L’objectiu és mantenir l’equilibri entre la preservació dels ecosistemes i l’ús de les platges metropolitanes com a espai públic.

En el cas de les platges urbanes, es deixa que els organismes s'assequin a la sorra durant uns dies abans de retirar-los amb maquinària específica. Sempre que sigui possible, s’evita garbellar amb humitat elevada per recollir la mínima quantitat de sorra i evitar també la compactació de la sorra.

A les platges dels espais naturals protegits de Viladecans i el Prat de Llobregat, que són ZEPA (zones d’especial protecció per a les aus), les restes no es retiren de la sorra, ja que formen part del sistema de manera natural. La descomposició d’aquests organismes constitueix, a més a més, una font de nutrients per a algunes espècies del litoral, com ara alguns ocells i insectes.

Tot i que la presència massiva de Velella velella pot generar certa molèstia per l’olor que fan quan es descomponen, es tracta d’un procés natural que acostuma a durar pocs dies. Si fa sol, en qüestió de 24-48 h aquests organismes s’assequen completament, la pudor disminueix i es poden retirar, si escau.

 

Més informació sobre l’espècie

Les barquetes de Sant Pere no són meduses, sinó colònies d’hidrozous, petits pòlips que viuen a mar obert en simbiosi i es mouen com una sola unitat. La vela translúcida que les caracteritza els permet desplaçar-se per la superfície del mar amb la força del vent. Un dels seus depredadors naturals és el caragol marí del gènere Janthina, que, a conseqüència de la ingesta de Velella velella, adquireix a la closca una coloració entre lila i blavosa. Aquesta espècie es pot veure quan arriben les barquetes.
 

Enllaços relacionats