Educar contra el canvi climàtic

| Tema: Educació ambiental

L'AMB organitza el primer Fòrum Metropolità d'Educació per a la Sostenibilitat

Trobar eines educatives per combatre el canvi climàtic des dels diferents perfils educatius i establir un espai de trobada per a tots els agents que realitzen tasques relacionades amb l'educació per a la sostenibilitat al territori metropolità han estat els objectius del I Fòrum Metropolità d'Educació per a la Sostenibilitat que ha organitzat l'AMB el dijous 26 de novembre.

Unes 150 persones han participat en aquesta jornada temàtica dirigida a diversos col·lectius, com ara experts de referència en el tema, educadors, mestres i alumnes.

La jornada s'ha dividit en dos blocs. Durant el primer bloc els participants han assistit a les conferències d'experts en educació ambiental, com ara el doctor Javier Martín-Vide, coordinador del Grup d'Experts en Canvi Climàtic a Catalunya i Miquel Àngel Prats, director dels studis de grau d'Educació Infantil a la FPCEE Blanquerna-URL.

Ponències d'experts

Prats ha destacat en la seva conferència la importància d'implicar els mestres i, sobretot, descobrir el talent submergit que hi ha a les escoles, permetent que nous mètodes educatius s'integrin a les aules alhora que receptes senzilles, com reconèixer les aptituds i talents naturals dels infants, resulten altament efectives a l'hora de motivar.

Per la seva banda, el Dr. Javier Martín Vide ha assenyalat que per a sensibilitzar pel canvi climàtic cal un enfocament global i informació verídica però no catastrofista, una actitud positiva i un enfocament a l'acció urgent per lluitar contra el canvi climàtic.

Activitats participatives

En el segon bloc del Fòrum s'han realitzat diferents activitats amb els assistents dividits en grups, per recollir les seves propostes sobre com es pot comunicar i educar en relació amd la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic. Infants i adults han treballat en grups per tractar de donar respostes als reptes plantejats: Quines competències i continguts curriculars cal impulsar quan parlem de canvi climàtic? Com apropar i experimentar amb el canvi climàtic? Com arribar un públic divers i dispers?

En la clausura de la jornada, la vicepresidenta de Medi Ambient de l'AMB, Janet Sanz, ha destacat l'oportunitat per a recollir iniciatives dels assistents i incorporar-les en la Declaració de l'AMB pel Clima que serà presentada en la 21a conferència del canvi climàtic COP21, que se celebrarà a Paris des del 30 de novembre a l'11 de desembre.

El Fòrum forma part de les accions compreses en el Programa d'educació per a la sostenibilitat de l'AMB però també de les estratègies del PSAMB (Pla de sostenibilitat de l'AMB).

Documents relacionats