Aprendre i servir a la comunitat

| Tema: Sostenibilitat

L'AMB posa en marxa un projecte d'ApS sobre canvi climàtic i salut ambiental

"Aprenentatge servei i Educació per a la Sostenibilitat: canvi climàtic i salut ambiental" és un projecte pilot innovador que l'AMB ha posat en marxa aplicant la metodologia ApS (aprenentatge servei), que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte, de manera que la formació s'assoleix treballant sobre necessitats reals. Aquest projecte s'emmarca en el Programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat (PMES) i es vertebra a partir del Pla de sostenibilitat de l'AMB (PSAMB 2014-2020).

En aquest cas, l'objectiu és que els joves que hi participen construeixin i posin en marxa projectes concrets de serveis ambientals, sobre el canvi climàtic i la salut ambiental, pensats per al seu entorn proper. És una nova proposta, que es posa en marxa durant aquest curs 2015-2016, en la qual participen quatre centres educatius de formació professional, fet que la converteix en un projecte amb un enfocament molt innovador.

Les accions formatives, d'assessorament i de seguiment aniran càrrec de tècnics de la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA), del Centre Promotor d'ApS i de la Direcció de Serveis Ambientals Generals de l'AMB. Aquesta proposta té el suport dels municipis on s'ubiquen els centres que hi estan participant.

Serveis ambientals de proximitat

El projecte contempla una sèrie d'accions que es viuen en comunitat. Els participants comparteixen fites i reptes interessants per desenvolupar una acció educativa coherent. Estaran contínuament informats, comunicats i interrelacionats entre ells per aprendre de l'evolució i execució dels seus projectes i dels de la resta de participants.

Els projectes que construeixin els joves seran serveis ambientals de proximitat per millorar els seus entorns propers. D'aquesta manera es vol promoure un pensament crític i reflexiu que faciliti la participació social i l'acció transformadora dels joves participants.

Està previst que els resultats es coneguin durant la propera primavera. Un cop valorada l'experiència pilot l'AMB, des del PMES 2014-20, valorarà l'oportunitat d'estendre l'experiència a altres centres i municipis metropolitans.

Enllaços relacionats