L'AMB impulsa un nou projecte per millorar la biodiversitat i la gestió de la xarxa de parcs i platges metropolitans estudiant les papallones diürnes com a bioindicadors

| Tema: Biodiversitat

Durant aquest any es realitzarà el seguiment de les poblacions de papallones diürnes com a bioindicadores mitjançant una iniciativa de ciència ciutadana a 6 parcs i 2 platges gestionades per l'AMB. Aquests espais verds tenen un alt valor social i ambiental perquè són zones frontereres entre les ciutats i els grans espais naturals del conjunt de la infraestructura verda metropolitana.

Aquesta primavera s'inicia un nou projecte per millorar la gestió de la xarxa de parcs i platges metropolitans que té l'objectiu de conèixer-ne la biodiversitat. Per fer-ho, s'han triat les papallones diürnes com a bioindicador perquè aquests insectes són molt sensibles al medi i donen molta informació per poder avaluar la biodiversitat de diferents hàbitats. El projecte l'impulsa l'AMB i compta amb la col·laboració d'altres entitats de referència, com l'IERMB i el CREAF.

Aquest 2019 el projecte s'inicia a sis parcs i dues platges de l'AMB. Concretament, als parcs metropolitans de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), el Turonet (Cerdanyola del Vallès), els Pinetons (Ripollet), el Tramvia (Montgat i Tiana) i el Torrent de la Font i del Turó de l'Enric (Badalona) i a les platges de Castelldefels i Gavà. Aquest mes d'abril començarà una campanya per captar voluntaris a participar en aquest estudi de ciència ciutadana. Les persones que s'hi apuntin rebran una formació específica per aprendre a identificar papallones i poder fer el seguiment cada 15 dies durant la primavera, l'estiu i la tardor.

Dades ciutadanes que serviran per guanyar més biodiversitat

Aquest projecte s'emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges desenvolupat per l'AMB. Aquests espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que encara són poc coneguts pel que fa a estudis científics, les dades actuals ja evidencien que tenen un gran valor socioambiental i un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori.

El projecte agafa les papallones diürnes com a espècies bioindicadores i vol ser a la vegada un laboratori per provar estratègies SBN (solucions basades en la natura) que millorin la gestió dels parcs i les platges metropolitans i la seva sostenibilitat com a espais de qualitat, saludables i resilients.

Les dades obtingudes en aquest projecte seran analitzades per al seu estudi científic i seran consultables en la plataforma Observatori Metropolità de Papallones (mBMS, Metropolis Butterfly Monitoring Scheme). Per obtenir més informació, en els propers anys es podria estendre aquest seguiment de papallones al conjunt de la xarxa de parcs i platges metropolitans i per aportar més dades al Pla de seguiment de ropalòcers de Catalunya (cBMS), amb més de vint anys d'existència, i al recent l'Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes (uBMS). 

Documents relacionats
Publicacions relacionades
  • Pla de millora de la biodiversitat
    Tema:
    Biodiversitat
    Tipus:
    Tècnic
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Plans i programes
    Suport:
    Electrònic