Exposició sobre equipaments públics híbrids: edificis que poden ser mercats, biblioteques i centres cívics alhora

Tornar

El projecte rep el nom de "Mixed Use, Mixed Time, Mixed People". Aquesta exposició s'obre avui al públic i es podrà visitar a l'espai Mercè Sala fins a finals de juny. S'anomenen equipaments públics híbrids perquè barregen funcions, espais i usuaris de tot tipus en un mateix edifici. Aquests edificis públics serveixen per a la cohesió social: garanteixen l'estat del benestar i asseguren la qualitat de la vida metropolitana.


Quan en un equipament es combinen funcions com ara un mercat, un jardí d'infants i una biblioteca, tot en el mateix edifici, o una escola, un centre cívic i una residència per a gent gran, la ciutat comença a funcionar d'una manera diferent. Un equipament d'ús mixt està en actiu durant més hores al dia i l'ocupen diferents generacions de ciutadans, que contribueixen a enriquir i dinamitzar aquests espais i edificis públics.

L'AMB, en col·laboració amb l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), presenta la mostra "Mixed Use, Mixed Time, Mixed People" a l'espai Mercè Sala de TMB, ubicat als passadissos de l'estació de Metro Diagonal, i que estarà disponible fins a finals de juny. Els visitants podran trobar 6 espais seleccionats que corresponen a 6 equipaments públics híbrids: l'Illa Fort Pienc (Eixample), Alchemika (Sant Martí), l'Arxiu Comarcal i Centre Cívic Mas Lluí (Sant Feliu de Llobregat), el Centre Cultural i Biblioteca Mercè Rodoreda (Sant Joan Despí), la Biblioteca la Ginesta i el Centre Cívic el Roure (Begues), i l'Edifici Fondo (Santa Coloma de Gramenet).

Les particularitats d'aquests edificis escollits es basen en la diversitat d'usos, la barreja d'equipaments i la seva integració en els teixits residencials, que són un valor afegit per garantir la cohesió social. Aquests espais tenen una funció clau a l'hora de crear barris dinàmics que esdevinguin eixos vertebradors de les ciutats.

 "Mixed Use, Mixed Time, Mixed People" pretén ensenyar tot el potencial dels equipaments públics híbrids: un model d'espais de proximitat situats en barris i municipis on s'ajunten diverses funcions (mercats, biblioteques, escoles bressol, centres cívics...) que la ciutadania utilitza per a les seves activitats quotidianes. Aquests espais són un pol d'atracció i trobada entre persones de diferents generacions i classes socials i alhora són llocs clau perquè els ciutadans interaccionin dins de la metròpolis.
Aquesta exposició té l'origen a la primera Biennal d'Arquitectura i Urbanisme de Seül (Corea del Sud), que es va celebrar a finals del 2017 i que va aplegar projectes de 50 ciutats i metròpolis del món.

L'AMB treballa des de fa dècades construint equipaments en punts estratègics del teixit urbà metropolità amb el convenciment que els edificis públics proporcionen els serveis bàsics que els ciutadans necessiten per viure i són una bona eina de cohesió social. Els equipaments d'una ciutat ajuden a garantir l'estat del benestar i a assegurar la qualitat de la vida metropolitana. Són espais dedicats a l'ensenyament, la sanitat, l'esport, el lleure, la cultura i l'abastament.

Galeria d'imatges