El Pla d'actuació metropolità trasllada el debat a peu de carrer amb una sessió oberta i una eina de participació "online"

| Tema: AMB

Aquest document amb les línies estratègiques de l'AMB per al mandat 2019-2023 té com a principis transversals lluitar contra la contaminació atmosfèrica i fer front a l'emergència climàtica, crear habitatge assequible i potenciar l'activitat econòmica, l'ocupació de qualitat i la cohesió social, entre altres. El procés participatiu continua per via telemàtica, fins el 31 de març, a través de l'eina habilitada al web pam.amb.cat

L'AMB redacta, a l'inici de cada mandat, el Pla d'actuació metropolità (PAM), un document que defineix les línies d'actuació prioritàries en aquest període (2019-2023) . En la seva elaboració, per part del govern metropolità i els experts, també es tenen en compte els reptes i les demandes de la ciutadania en tots els àmbits de les competències de l'administració metropolitana.

El PAM s'elabora i desenvolupa a partir de l'Acord de Govern establert entre les diferents forces polítiques que integren el Govern metropolità: PSC-CP, En Comú Guanyem, ERC i Junts per Catalunya.  A més, en el present mandat, l'AMB ha alineat el PAM amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS).

El PAM 2019-2023 s'estructura entorn de les àrees de govern de l'AMB, amb un èmfasi especial en els problemes més urgents a escala global, com la situació d'emergència climàtica i la necessitat d'habitatge assequible. Així, les principals línies d'acció són:

Preservar els recursos naturals per fer front a l'emergència climàtica, impulsar les energies renovables, millorar les polítiques d'abastament i sanejament d'aigua i augmentar els índexs de recollida selectiva de residus, amb plans d'abast metropolità com el PREMET25 i el Pla clima i energia 2030.

Impulsar una mobilitat sostenible i de baixes emissions per lluitar contra la contaminació atmosfèrica generada pel trànsit en context d'emergència climàtica, i alhora estrendre un sistema de transport públic eficient i de qualitat a tots els municipis i barris metropolitans i promocionar l'ús de la bicicleta.

Desplegar una bona oferta d'habitatge assequible i de qualitat de vida als barris, incrementant la quantitat d'habitatges amb protecció oficial, tant de compra com de lloguer.

Potenciar l'activitat econòmica i l'ocupació de qualitat, col·laborant amb els ajuntaments per generar nous llocs de treball, i enfortir l'Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic.

Promoure una metròpolis cohesionada territorialment i socialment, reclamar la construcció de grans infraestructures pendents, desenvolupar projectes d'abast metropolità en l'espai públic i promocionar el patrimoni històric, cultural i turístic. En aquest punt també és fonamental la redacció del PDU metropolità per a la seva aprovació provisional.

Enfortir la presència de l'AMB al món, adaptant les agendes globals a la realitat metropolitana i aconseguint finançament europeu per a projectes metropolitans.

Augmentar la coordinació amb la resta de la regió metropolitana de Barcelona, amb els agents socials i econòmics i amb les institucions del país.

Garantir la proximitat i la participació ciutadana en la gestió i prestació dels serveis públics i el dret a la bona administració, potenciant les eines de transparència i participació així com facilitant l'accés a la informació d'interès públic.

Dins d'aquests principis orientadors, cada àrea temàtica disposa de les seves línies d'intervenció i objectius concrets, que poden consultar-se al web del PAM 2019-2023: pam.amb.cat.

La ciutadania participa en el PAM

Un component essencial de l'elaboració del PAM 2019-2023 és la recollida d'opinions, comentaris i iniciatives per part de la ciutadania. Per aquest motiu, ahir va tenir lloc a Barcelona una sessió de participació oberta a tota la ciutadania i les entitats cíviques, amb l'objectiu d'enriquir el document amb aportacions dels assistents.

Durant aquesta sessió, que va aplegar una vintena d'entitats vinculades al territori, les demandes més repetides van ser un augment de competències per a l'AMB, que li permetin actuar encara més com a administració centralitzadora de serveis, per tal de facilitar a la ciutadania els tràmits i gestions.

Altres suggeriments de cara a la redacció del document estratègic han estat la necessitat de disposar d'un sistema de transport púbic eficient i en igualtat de condicions a la totalitat del territori metropolità, així com més mesures per racionalitzar l'ús de l'aigua, en la línia de la regeneració i l'aprofitament d'aigües freàtiques per al rec i la protecció de l'espai agrari.

A banda d'aquesta jornada presencial, l'AMB també ha posat en marxa una eina de participació via web, amb la finalitat de reunir el màxim d'aportacions per via telemàtica. Aquest canal de participació està actiu al web del PAM 2019-2013 (pam.amb.cat), on també s'hi pot consultar el redactat provisional del document i enviar dubtes, consultes i aclariments. La data límit per fer aportacions al PAM és el dia 31 de març.

Documents relacionats