El concurs Passatges Metropolitans ja té guanyadors

| Tema: Espais públics urbans

Els noms dels equips guanyadors del concurs d'idees Passatges Metropolitans organitzat per l'AMB ja es poden consultar al web www.amb.cat/passatges.E ls projectes guanyadors es mostraran de manera completa en una exposició a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) a partir del dia 15 d'abril. L'acte de lliurament de premis oficial està en agenda pel 21 d'abril a l'ETSAB.

Avui, s'han revelat quins són els projectes guanyadors del concurs d'idees "Passatges Metropolitans", organitzat per l'AMB. Aquest concurs és l'aplicació local (en aquest cas metropolitana) del programa "Passages", que organitza l'Institute pour la Ville en Mouvement (IVM), una organització amb base a París encarregada d'impulsar solucions novedoses en la mobilitat urbana. Sota aquest programa paraigua, cada ciutat que s'hi adhereix presenta un subprograma i organitza activitats, com conferències, exposicions, o, com en el cas de l'AMB, un concurs. El comitè de l'IVM compta amb diferents representants estatals. En el cas de Barcelona i la seva àrea metropolitana, el referent en el comitè és l'urbanista Carles Llop.

En la sessió d'avui hi han participat representants dels municipis metropolitans on ha tingut lloc el concurs: Badalona, Sant Vicenç dels Horts, L'Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Montcada i Reixac i Molins de Rei.

L'objectiu d'aquest concurs és obrir una via de difusió per a nous talents i professionals joves, donant-los la oportunitat de plantejar idees d'actuació aplicades al territori i l'espai públic  ,en aquest moment oportú de reflexió del Pla Director Urbanístic Metropolità.

El concurs Passatges Metropolitans se centra en actuacions a una escala petita però de gran abast, que millorin substancialment les opcions de mobilitat lenta (a peu i en bicicleta) dels seus ciutadans. D'aquesta manera, les bases permeten presentar projectes en sis emplaçaments molt concrets del territori metropolità que actualment presenten problemàtiques d'aquest tipus, com ara la convivència entre trànsit motoritzat i vianants, l' impacte negatiu d'alguna gran infraestructura en els municipis, la falta de contínuitat urbana, la relació entre municipis, l'accessibilitat metropolitana, entre d'altres.

Els àmbits d'actuació

El primer concurs es troba a Badalona. La proposta era trobar opcions per a la integració urbana de la C-31, millorant la continuïtat entre els barris de la Morera, Bufalà, Casagemes i Dalt de la Vila, així com la continuïtat del verd.

Els tres projectes que han aconseguit mencions són "ARQUA", "Paisatge Infraestructural" i "Unbreaking Badalona". Els tres projectes han presentat idees innovadores, com un sistema modular que conté diverses activitats, un parc capaç de passar per sota l'autopista, propostes de recurreguts i connectivitat entre parcs etc.

El segont concurs proposat es troba a Montcada i Reixac. Els projectes presentats havien de programar i ordenar els sòls lliures entorn al "sota-viaducte" de la C-33, i articular i millorar la relació entre els barris de Mas Rampinyo i Montcada Centre.

Els projectes premiats, "BY-pass" i "Espai continium, espai diversum", exploren diverses formes innovadores d'apropiar-se de l'espai públic de manera flexible i econòmicament viable, i proposen solucions com ara recuperar els camins històrics del territori, o donar valor espais que actualment estan en desús a partir de petites actuacions en l'espai públic, mobiliari, enllumenat, etc.

El tercer concurs es focalitza en les passeres i la carretera de l'Estació entre Cerdanyola del Vallès i Ripollet, per sobre la C-58 i el Riu Ripoll, tractant la millora de les accessibilitats, la seguretat i la senyalèctica, la connectivitat amb els itineraris fluvials, amb els equipaments i l'entorn paisatgístic.

El projecte guanyador d'aquest àmbit, "cB45pt",  que proposa recuperar la relació entre el riu Ripoll i els dos municipis, per aquest motiu proposa la construcció de diverses passeres, així com de diversos espais amb la denominació de parc fluvial.

El jurat també ha atorgat mencions especials a dos projectes dirigits a aquest àmbit: "1,2,3" i "Decajón".

El quart concurs demanava una solució per a l'encreuament de la carretera de Rubí amb l'AP-7, un pas actualment mancat de les mínimes condicions d'accessibilitat per a vianants, i en canvi
contínuament utilitzat per aquests.

El projecte guanyador d'aquesta convocatòria ha estat l'anomenat "Anell Verd". Aquest reconeix i protegeix els valors ambientals de l'Estany dels Alous i identifica un itinerari interurbà  de lleure entre Sant Cugat i Rubí.

El cinquè concurs se centra en a l'encreuament de la N-340 sobre el Llobregat (Quatre Camins) i els marges del riu als municipis de Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei, un altre àmbit amb problemes de mobilitat per a vianants i ciclistes.

Aquesta convocatòria ha tingut "Passatge a la identitat" com a projecte premiat. Aquest ha aportat idees que passen per alleugerir el trànsit a les carreteres N-II i N-340, convertint-les en vies amables per al vianant. També busquen donar un nou valor a l'eix del Llobregat i al Parc Agrari del Llobregat amb nous itineraris fins al Delta. Els projectes "Filar Prim", "Forum Km.0", i "Reciclar el paisaje tecnocrático" han obtingut mencions en aquesta convocatòria.

Finalment, el sisè concurs buscava una solució per a l'espai entre les dues estacions (Renfe i FGC) i entre el barri de Bellvitge i el barri del Gornal al municipi de L'Hospitalet de Llobregat. Es proposava estudiar i millorar la relació entre aquests espais mentre no es programin les obres de soterrament previstes pel planejament vigent.

El projecte guanyador, "Les vides del pont", es recolza precisament en la revitalització dels ponts existents perquè serveixin com connectors i equipaments entre els barris hospitalencs de Bellvitge i Gornal, aprofitant la transformació positiva que aquets dos espais han experimentat en els últims anys.

El jurat també ha atorgat, en aquest àmbit, dues mencions als projectes "On tot pot passar" i "Vincle".

Els projectes que han resultat guanyadors han rebut cadascun un premi de 3.000€ en metàl•lic.

Més enllà d'aquest breu resum de cada proposta, els projectes complets, que inclouen plànols, simulacions 3D i explicacions més detallades, poden consultar-se a partir d'avui al web de l'AMB: www.amb.cat/passatges

A més a més, des del dia 15 d'abril podrà visitar-se l'exposició "Passatges metropolitans", a L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB), que exposarà les propostes guardonades per a cadascun dels àmbits, i culminarà el 21 d'abril amb l'acte oficial de lliurament de premis als guanyadors, a a l'ETSAB. L'elecció d'aquest escenari és fruit de l'esforç de l'AMB per apropar-se a les universitats, com a institucions dipositàries del talent del futur

Documents relacionats