En marxa la primera fase d'implantació d'energies renovables a la metròpolis de Barcelona

| Tema: Energia

L'AMB potenciarà l'ús de l'energia solar per a autoconsum en escoles, poliesportius i instal·lacions sanitàries, així com per a la càrrega de vehicles elèctrics. Per a les accions previstes en els propers mesos, l'AMB farà una inversió de gairebé un milió d'euros.

L'AMB portarà a terme un seguit d'actuacions per a potenciar l'ús de les energies renovables en el territori metropolità. En un primer moment, els projectes ja redactats i a punt per executar es reparteixen en dues modalitats principals: les cobertes solars en edificis públics i les fotolineres laborals. Aquests projectes tenen com a objectiu l'assoliment de les directrius europees amb horitzó 2030, que  exigeixen:
 • Descens de les emissions de CO2 en un 40%
 • Augment de l'ús d'energies renovables un 30%
 • Millora de l'eficiència energètica un 30%
Aquest seguit d'accions, les ha presentat avui a La Farga, a l'Hospitalet de Llobregat, Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, i José Castro, tinent d'alcalde i regidor d'Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat. Segons Badia, "aquests esforços tenen l'objectiu d'aconseguir un nou model energètic tot promovent un ús més elevat de les energies renovables i l'autoconsum".

Instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis d'equipaments públics

Una de les línies principals d'actuació de l'AMB en matèria d'energia és la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes de diferents edificis públics dels municipis metropolitans, ja que es considera que l'energia solar és la font amb més potencial i rendibilitat al nostre territori.

Els projectes d'instal·lació d'aquesta tecnologia s'han assignat a escoles, poliesportius, hospitals i altres equipaments. De cara al 2019, s'espera tenir una primera fase completada amb 8 instal·lacions equipades, que seran capaces de generar una part de l'electricitat que consumeixen:
 • Centre Sociosanitari El Carme, Badalona
 • L'Illa Esportiva, Castellbisbal
 • Escola Jaume Balmes, Corbera de Llobregat
 • La Farga, l'Hospitalet de Llobregat
 • Poliesportiu Miquel Poblet, Montcada i Reixac
 • Sala Pal·ladius, Pallejà
 • Escola Tiana, Ripollet
 • Escola Tiziana, Tiana
Els avantatges de l'autoconsum solar són nombrosos: s'estalviarà importar i transportar energia provinent de combustibles fòssils o energia nuclear i es canviarà per una energia neta i de proximitat.

Aquest conjunt d'actuacions té un pressupost total de 899.400 € IVA inclòs, i tindrà una potència total de 516,17 kWp.

Xarxa metropolitana de Fotolineres Laborals

Una altra de les apostes de l'AMB pel que fa a l'aprofitament de les energies renovables i de proximitat és l'establiment de les Fotolineres Laborals. Aquestes instal·lacions també se serveixen de plaques fotovoltaiques per generar energia. L'electricitat es destina a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin —bé perquè ja estiguin carregats o perquè no hi hagi cap cotxe connectat en aquell moment—, es pot aprofitar per donar energia a la instal·lació pública que tenen al costat. D'aquesta manera no es perd cap kWh d'energia, amb el consegüent estalvi econòmic i energètic. Aquest sistema, a més, permet l'autoconsum instantani, de manera que no cal instal·lar bateries d'emmagatzematge.

La denominació de fotolineres laborals obeeix al seu objectiu: que els ciutadans en general puguin carregar els vehicles elèctrics durant la jornada laboral. Per aquest motiu, n'hi ha prou d'utilitzar equips de recàrrega lenta per als vehicles. A més, la majoria de les 9 noves fotolineres que s'instal·laran estaran ideades com a servei d'aparcament d'intercanvi (Park&Ride), dirigit a qualsevol ciutadà que vulgui deixar el seu vehicle elèctric carregant-se mentre accedeix a Barcelona en transport públic. Actualment ja són tres les instal·lacions d'aquest tipus que estan en funcionament:

Esplugues de Llobregat: les plaques estan situades a la coberta de l'Ajuntament, de manera que els seus treballadors poden carregar els vehicles al terminal situat a peu de carrer. Quan no hi ha cap vehicle connectat, l'energia s'aprofita per a l'edifici.

Sant Feliu de Llobregat: fotolinera situada a l'estació de Rodalies, està ideada com a servei d'aparcament d'intercanvi, dirigit a qualsevol ciutadà que vulgui deixar el seu vehicle elèctric carregant-se mentre accedeix a Barcelona en transport públic. L'energia sobrant l'aprofita el Casal Municipal de la Gent Gran que hi ha just al costat.

Gavà/Viladecans: la instal·lació es troba a l'àmbit del Laboratori de l'AMB, situat a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals entre aquests dos municipis. Proporciona càrrega de bateries per als cotxes dels seus treballadors, alhora que abasteix la mateixa instal·lació.

A dia d'avui, tan sols entre les fotolineres d'Esplugues i Sant Feliu ja s'han estalviat més de 3.000 kg de CO2, a través d'una producció superior als 8.000 kWh.

Per a l'any que ve, 2019, es preveu que la xarxa de fotolineres laborals comenci a prendre forma: a banda de les ja esmentades, durant el primer semestre se n'instal·laran de noves a Castelldefels, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montgat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts.

Aquesta primera fase de la xarxa metropolitana de fotolineres laborals té un pressupost total de 419.543 € IVA inclòs, i tindrà una potència total de 88,65 kWp.

La instal·lació d'aquests primers projectes, comptant cobertes solars i les fotolineres, suposarà una potència total de 604 kWp, equivalent a la necessària per abastir totalment d'electricitat anualment 250 llars. A més a més, tota aquesta inversió suposarà un estalvi econòmic per als ajuntaments de 71.000 € anuals.

Accions futures

Més a llarg termini, amb l'horitzó 2030, es preveuen 480 noves instal·lacions de plaques solars al territori, que se sumaran a les instal·lacions públiques que actualment ja utilitzen les energies renovables per abastir-se, i que tenen una potència combinada de 2.400 kWp.

En el primer trienni, la inversió destinada per l'AMB a energies renovables rondarà els 10 milions d'euros.

Així, de cara al 2030 es durà a terme el desplegament d'una gran xarxa de fotolineres laborals, amb fins a 100 estacions a tot el territori metropolità, i de 380 instal·lacions de cobertes solars.

La tecnologia seleccionada inclou plaques fotovoltaiques d'alta eficiència, capaces de produir molta més energia ocupant un espai més reduït. Aquest fet les fa preferents davant d'altres tecnologies com molins per generar energia eòlica, o grans extensions de plaques solars convencionals, inviables en un territori tan densament poblat com l'àrea metropolitana de Barcelona.

Enllaços relacionats