Refugi a Lesbos: Connectant passat, present i futur

| Tema: Cooperació internacional

Seguiment del projecte de reciclatge d'armilles salvavides

Visita a Lesbos

Un equip de l'AMB s'ha desplaçat a l'illa grega de Lesbos per fer el seguiment del projecte "Refugi a Lesbos: connectant passat, present i futur", que l'AMB du a terme junt amb l'entitat local Lesvos Solidarity. En la visita hi han participat també els 2 alumnes de l'escola IED Barcelona guanyadors del concurs social d'idees per al reciclatge d'armilles salvavides que va tenir lloc la darrera primavera, Gabriela Serrano i Vittorio Lombardo, junt amb el professor de l'escola Aviv Shany.

En el projecte en curs es treballa d'una banda per enfortir la sensibilització i les bones pràctiques sobre la protecció del medi ambient, que inclou el taller de reciclatge d'armilles salvavides de Lesvos Solidarity i, d'altra banda, en la creació d'un memorial sobre refugi per promoure el reconeixement i la consciència crítica sobre el refugi a Lesbos.

La visita ha servit perquè els guanyadors del concurs social d'idees presentessin les propostes guanyadores a l'equip de Lesvos Solidarity, amb qui han treballat en l'adaptació dels patrons per a la seva producció en el taller, així com perquè els alumnes coneguin de primera mà la realitat que es viu a la illa de Lesbos amb relació a la situació de refugi.

La visita ha inclòs una primera jornada de treball en el centre Mosaik de Lesvos Solidarity, un centre d'atenció a les persones refugiades on es duen a terme activitats creatives, productives, actes culturals i projectes de reciclatge enfocades a incrementar la cohesió social entre la comunitat local i tots aquells que estan refugiats. En el mateix centre hi ha el taller de confecció de productes a partir de les armilles salvavides i una petita botiga on es posen a la venda. La particularitat i el valor afegit d'aquests projectes és el fet que els refugiats formen part de tot el procés de reciclatge d'armilles, des de netejar-les fins a confeccionar els diferents patrons per als objectes. També han tingut l'oportunitat de visitar el camp de Pipka, gestionat per Lesvos Solidarity, on s'acullen uns 100 persones refugiades en situació d'alta vulnerabilitat.

El segon dia de la visita ha servit per conèixer la realitat del refugi a l'illa de Lesbos, on actualment hi ha prop de 22.000 persones refugiades en condicions precàries que malden per unes millors condicions de vida millors i l'acceleració dels tràmits d'asil. S'ha visitat el camp de Moria, gestionat pel govern grec, que té una capacitat d'unes 2.500 persones però on actualment n'hi viuen més de 6.000, i 13.000 més en un gran camp informal al voltant del camp oficial, on la delegació ha conegut un projecte d'educació i creació artística gestionat i dirigit per persones refugiades del mateix camp. Posteriorment s'ha visitat el cementiri d'armilles salvavides de Mithymna, al nord de l'illa, d'un gran valor simbòlic, ja que es tracta del punt final d'uns elements que han salvat milers de vides i alhora l'origen d'un problema de sostenibilitat ambiental del que es deriva tot el procés de reciclatge d'armilles. D'aquest abocador es recullen les armilles que, un cop netes, es faran servir en el taller de reciclatge d'armilles de Lesvos Solidarity.

Finalment, l'últim punt de la visita ha estat Skala Sykamnia, població situada a només 9 km de la costa turca, on arriben gran part de les persones refugiades. Aquí, l'equip de Cooperació de l'AMB i de Lesvos Solidarity s'ha reunit amb l'alcalde del municipi per fer seguiment del projecte en curs del memorial sobre refugi a Lesbos.

Documents relacionats
On
Marker
Lesvos