Parades de bus segures

| Tema: Cooperació internacional

Webinar amb San Salvador i Maputo sobre dissenys de parades amb mirada de gènere i diversitats

Imatge d'una parada d'autobus

El passat divendres 5 de febrer de 2021 es va celebrar un Webinar per reflexionar sobre la conceptualització i el disseny de parades d'autobús amb enfocament de gènere i diversitats. Es va fer especial èmfasi en la reflexió sobre les estratègies i mesures per reduir l'assetjament sexual i altres formes de violència contra les dones del transport públic. A la jornada van participar tècnics de les àrees metropolitanes de San Salvador, Maputo i Barcelona.

Experiències en parades segures

Durant la jornada es varen presentar tres experiències. L'equip de mobilitat de l'AMB va presentar i reflexionar sobre les parades metropolitanes d'autobús i va presentar la iniciativa "parada a la demanda".

Per la seva banda, l'equip de transport i d'acció social del Conselho Muncipial de Maputo varen presentar els processos que estan desenvolupant en l'àmbit de parades de transport col•lectiu i algunes estratègies i campanyes contra l'assetjament sexual al transport públic que estan implementant amb Arquitectura sense Fronteres, Agència Metropolitana de Transports de Maputo i AMB.

Finalment, Arquitectura Sin Fronteras en El Salvador va presentar el model de parada dissenyat per l'àrea metropolitana de San Salvador.

La mobilitat i les violències per les dones a l'AMSS

La mobilitat, la percepció de seguretat i les violències que viuen homes i dones són diferents. A través d'enquestes a la població s'ha pogut concloure que a El Salvador, el 90,10% de la població utilitza transport públic. Així i tot, el 90% de les dones ha mencionat que ha patit assetjament sexual o ha vist com una altra dona havia sigut assetjada al transport públic. A més, un 69,90% d'usuaris i usuàries percep inseguretat en el transport públic, un 71,60% en els mateixos autobusos i un 71,3% a les parades. Una de cada dues dones ha estat víctima de violència en el transport públic i la gran majoria d'elles són joves i adolescents (72.4%).

Dins del projecte "Dones lliures de violència en el transport públic" es va dissenyar una parada de bus model i es va implementar. Per dissenyar-la es va organitzar un taller participatiu amb dones per tal d'incorporar la seva percepció, necessitats i interessos.

La jornada va contribuir a reflexionar i a entendre com la mobilitat i l'espai públic són aspectes claus per reduir l'assetjament i la violència que pateixen les dones. S'ha de tenir present que la llibertat i la seguretat en la mobilitat garanteix l'accés a molts altres drets fonamentals com són la salut, l'educació i els drets econòmics. És per això que és necessari que hi hagi compromís de país per eradicar les violències en els espais públics.

Aquesta jornada va ser organitzat dins del projecte "Dones lliures de violència en el transport públic" finançat pel Fons de Consolidació de la Pau i coordinat pel Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD) i ONU Dones, amb l'objectiu de donar visibilitat a la problemàtica d'assetjament. ONU Dones, l'Oficina de Planificació de l'Àrea Metropolitana de San Salvador (OPAMSS) i AMB dissenyen el seminari en línia en coordinació.

AMB desenvolupa accions a AMSS amb COAMSS/OPAMSS

L'AMB dur a terme diversos projectes de cooperació vinculats a la mobilitat i a l'espai públic amb la seva homòloga a l'àrea metropolitana de San Salvador, COAMSS/OPAMSS. Des del 2017 treballen conjuntament per avançar cap a espais públics i mobilitat sostenible, equitativa, inclusiva i segura. S'han actualitzat polítiques, elaborada metodologia, formació i projectes pilots a diversos municipis de la metròpolis.

Documents relacionats
Programes o projectes relacionats