Mobilitat a Maputo

| Tema: Cooperació internacional, Mobilitat i transport

L'AMB contribueix a la millora de la mobilitat a l'àrea metropolitana de Maputo, Moçambic

Tècnics de l'AMB a Maputo

Un equip integrat per personal tècnic d'espai públic, de mobilitat i de cooperació de l'AMB s'ha desplaçat a Maputo (Moçambic) per participar en diferents activitats en el context del projecte "Gestió metropolitana de la mobilitat sostenible i inclusiva a la Gran Maputo: contribucions a l'operativa de l'Agència Metropolitana de Transports", que desenvolupen l'Ajuntament de Maputo, l'Agència Metropolitana de Transports, Arquitectura Sense Fronteres i l'AMB.

Aquest viatge ha servit per reiterar els compromisos de treball conjunt entre els diversos ajuntaments metropolitans, l'Agència Metropolitana de Transports de Maputo i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

S'han fet trobades amb totes les autoritats que van ser elegides a les eleccions d'enguany per conèixer els reptes dels nous governs i refermar el compromís amb l'AMB.

Aportacions de l'AMB

El projecte "Gestió metropolitana de la mobilitat sostenible i inclusiva a la Gran Maputo: contribucions a l'operativa de l'Agència Metropolitans de Transports" compta amb l'aportació tècnica de l'AMB: especialistes de diferents àmbits posen a disposició els seus coneixements i experiència per contribuir en diverses actuacions del projecte, com ara la rehabilitació de dos espais públics pilot (una plaça en un entrecreuament d'un barri no urbanitzat i un carrer de l'hospital central); la planificació de carrils bici (espai públic i mobilitat); l'anàlisi de concessions a cooperatives privades de transport; l'elaboració de criteris per millorar la qualitat del transport col·lectiu, especialment els autobusos; i el suport a l'equip de mobilitat i gènere del projecte, que treballa per millorar els drets de les dones en la mobilitat.

Els reptes metropolitans en l'àmbit de la mobilitat

L'àrea metropolitana de Maputo, amb una població d'uns tres milions d'habitants, s'enfronta a grans reptes per poder millorar la mobilitat metropolitana. El ràpid creixement de la població, l'ocupació de les zones perifèriques sense planificació, l'alta demanda i la baixa oferta de transport, i la gestió insuficient del transport col·lectiu dificulten la mobilitat a la ciutat. A més, a la Gran Maputo s'hi concentren el 80 % dels vehicles del país (les persones que tenen capacitat de compra i pagament de combustible representen el 12 % de la població) i la falta d'ordenament de l'estacionament fa que els vehicles ocupin gran part de l'espai públic. Una altra element a tenir en compte és l'augment de les agressions contra les dones dins dels transports col·lectius (el 82 % de les agressions), però també durant els moments d'espera i en els trajectes a peu.

II Setmana de la Mobilitat

La II Setmana de la Mobilitat Sostenible de la gran Maputo, que ha tingut lloc del 13 al 22 de setembre, ha estat organitzada pels ajuntaments de Maputo, Matola i Boane, el districte de Marracuene, l'Agència Metropolitana de Transports, BCI, Arquitectura Sense Fronteres, UN-habitat, l'Agència Francesa de Desenvolupament-AFD, Marxa Mundial de Mulleres i l'AMB, amb la col·laboració de diverses empreses i organitzacions.

Aquesta setmana ha servit per posar en un primer pla els reptes i les propostes de mobilitat a l'àrea metropolitana de Maputo. Durant les jornades s'han organitzat diverses activitats, com ara tallers, aules obertes, un seminari i cinema, entre d'altres.

La delegació tècnica de l'AMB va impartir tallers a les jornades formatives en relació amb l'espai públic i la mobilitat, el disseny de carrers i carrils bici, la connectivitat metropolitana, mobilitat i gènere i la gestió publicoprivada del transport col·lectiu.

Així mateix, va participar en el Seminari de mobilitat sostenible a l'àrea metropolitana de Maputo, en què es va presentar el model de governança de l'AMB i dues experiències de la institució, la connectivitat metropolitana des de l'espai públic urbà i la gestió publicoprivada del sistema de transport col·lectiu.

Documents relacionats
Programes o projectes relacionats
On
Marker
Maputo, Moçambic