Estudi sobre reptes metropolitans

| Tema: Relacions internacionals

Models d'organització de cinc àrees metropolitanes europees


El passat divendres 15 de juny l'AMB ha presentat a l'IBEI un estudi que analitza els diferents models de cooperació i organització de les àrees metropolitanes d'Amsterdam, Copenhaguen, el Gran Manchester, Stuttgart i Zuric, i que inclou un conjunt de recomanacions polítiques de possible aplicació a la metròpolis de Barcelona.

L'acte ha servit també per analitzar els reptes compartits i els possibles camins per adoptar les recomanacions proposades. La presentació ha estat organitzada en col·laboració amb el projecte MEANING del programa Europa per als Ciutadans i ha comptat amb la participació de representants de les àrees metropolitanes estudiades.

L'estudi ha estat elaborat pel Metropolitan Research Institute de Budapest, una organització de referència en temes urbans i metropolitans a escala europea.

Intercanvi i cooperació amb altres metròpolis

Ivan Tosics, autor de l'estudi, ha fet una presentació de les conclusions principals i després ha moderat un debat amb l'opinió dels participants i aportacions del públic assistent. La discussió s'ha centrat en qüestions com l'elecció directa dels governs metropolitans, el relat i la identitat metropolitana, les competències i recursos d'aquestes àrees, la planificació urbana, o la relació que cal establir amb els actors del territori, com per exemple les universitats o el sector empresarial, per tal de garantir un bon desenvolupament.

Per la seva banda, Alfred Bosch, vicepresident d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, ha afirmat que l'AMB té un fort compromís amb el projecte metropolità i considera que l'intercanvi i la cooperació amb altres metròpolis és la millor manera d'aprendre, millorar la governança i assegurar-nos que proporcionem millors serveis als ciutadans.

Bosch ha destacat que l'AMB ha demostrat aquest compromís en l'àmbit internacional participant activament en els debats de la Nova Agenda Urbana. "Recentment hem organitzat un congrés internacional sobre Post-Hàbitat III, on més de 200 experts van abordar els reptes de les ciutats futures i van identificar els temes més rellevants de l'agenda metropolitana", ha explicat el vicepresident d'Internacional.

El treball realitzat té per objectiu contribuir al debat sobre la governança, les competències i el finançament de l'AMB i s'ha fet dins de la iniciativa Autoritats Metropolitanes Europees (EMA), per proporcionar als líders de les àrees metropolitanes europees un espai per debatre els reptes metropolitans actuals. Està previst que el proper mes d'octubre es presentin les conclusions de l'estudi a la cimera anual de l'EMA, que tindrà lloc a Roma.

Documents relacionats
Publicacions relacionades
On
Marker
IBEI Barcelona