Estratègies internacionals en àrees metropolitanes

| Tema: Metròpolis, Relacions internacionals

Es presenta l'estudi "L'acció internacional de les metròpolis"

Els dies 4 i 5 de juliol de 2019 es va celebrar a Barcelona el Seminari sobre Estratègies Internacionals en Àrees Metropolitanes, organitzat per l'AMB, el Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB), l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI), l'Associació Mundial de Grans Metròpolis (Metropolis) i l'Alianza Euro-Latinoamericana de Cooperación (AL-LAS).

El seminari es va iniciar amb una sessió oberta al públic en la qual es va presentar l'estudi "L'acció internacional de les metròpolis", elaborat pel CIDOB, on s'analitzen cinc casos corresponents a les metròpolis de Durban, Medellín, Seül, Mont-real i Viena. Aquest estudi és útil per a l'AMB perquè fa recomanacions respecte al compliment dels seus objectius d'internacionalització. Posteriorment, representants de diferents àrees metropolitanes com Amsterdam, Manchester i Montevideo van destacar la necessitat d'involucrar els diversos actors presents al territori metropolità, així com d'una voluntat política sòlida, com a elements clau per assolir la internacionalització d'àrees metropolitanes. També es va comptar amb la participació d'actors metropolitans com representants de l'Ajuntament de Gavà, l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i el Port de Barcelona.

Cadascuna de les sessions tancades posteriors es va emmarcar en els tres eixos centrals d'aquest seminari: la dimensió econòmica de l'acció internacional metropolitana, la internacionalització metropolitana a través del capital humà i la construcció d'estratègies metropolitanes internacionals amb actors locals. La necessitat d'un enfocament que comparteixi una visió territorial, la inclusió d'aspectes diversos a l'econòmic en l'estratègia d'internacionalització de les àrees metropolitanes i la necessitat de compartir i difondre aquestes estratègies entre la totalitat dels actors territorials, incloent-hi la ciutadania, com en el cas de Mont-real, van ser algunes de les principals aportacions al debat.

Els resultats, les conclusions i les recomanacions del seminari serviran de base per elaborar un document sobre tendències d'internacionalització metropolitana que produirà l'Observatori de Metròpolis. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
CIDOB Carrer d'Elisabets, 14, 08001, Barcelona