Assemblea i Conferència anual de MedCities

| Tema: Relacions internacionals

La temàtica central d'aquesta Conferència ha estat la descentralització de competències

Participants a l'assemblea

Els dies 27 i 28 de novembre es van celebrar a Tunis la Conferència i la 15a Assemblea General de la xarxa de ciutats mediterrànies MedCities (MedCités). L'Ajuntament de Tunis va acollir durant tots dos dies gairebé una trentena de ciutats membres de la xarxa i organismes internacionals que treballen a l'àrea del Mediterrani.

Elisenda Alamany, consellera metropolitana, ha assistit als actes representant l'Àrea de Relacions Internacionals i de Cooperació de l'AMB. Durant l'Assembla General, ha subratllat la importància de seguir creant xarxa i ha volgut compartir que "les ciutats mediterrànies tenen molts elements en comú i cal treballar en xarxa per afrontar els reptes del segle XXI".

La descentralització permet millor l'atenció a la ciutadania

La temàtica principal d'aquesta edició de la Conferència ha estat la necessitat de descentralitzar les competències per cobrir les demandes i les necessitats de les ciutats i els serveis a la ciutadania. Les ciutats participants han convingut que una descentralització de competències permet atendre millor els habitants i alhora ajuda a ser eficients i aprofitar sinergies amb altres ciutats.

La mobilitat, la gestió de residus, l'eficiència energètica o el cicle de l'aigua han sigut les competències que més demanda de descentralització han generat, així com la cooperació entre municipis propers. Les ciutats mediterrànies han llançat un missatge en comú: per poder fer de les ciutats espais més amables i adaptables a les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes, cal una bona inversió econòmica i tècnica i treballar en xarxa.

Per cloure la conferència anual s'han posat en relleu algunes experiències de governança metropolitana en zones urbanes, entre les quals s'ha destacat l'exemple de l'AMB, tenint en compte els reptes que tenen les ciutats de l'arc mediterrani.

El segon dia, a l'Assemblea General s'ha presentat al nou secretari general de MedCities, Josep Canals Molina, als membres de la xarxa. A banda, s'han aprovat els comptes i el nou pressupost per als projectes del 2020, i també s'ha parlat dels punts clau del Pla estratègic fins al 2023. L'Assemblea també ha aprovat l'entrada de nous membres a l'associació: València, Montpellier, Gaziantep (Turquia) i Mersin (Turquia). Amb aquestes incorporacions, la xarxa ja suma 61 ciutats membres.

Documents relacionats
On
Marker
Ajuntament de Tunísia