Acció contra la COVID-19

| Tema: Relacions internacionals

Planta de residus sanitaris d'emergència per evitar el contagi a Síria

Hospital a Síria

L'AMB, juntament amb la Mitja Lluna Roja Kurda i l'ONG Un Ponte Per (UPP), ha construït, en un temps rècord, una planta de gestió de residus sanitaris d'emergència a l'hospital de referència per a pacients amb COVID-19 a Síria. Es tracta d'un element clau per evitar l'expansió actual de la pandèmia a la regió.

La planta de residus mèdics permet eliminar de manera segura els residus sanitaris infecciosos complint les directrius donades per l'OMS. Així, s'ha establert un sistema de gestió de residus sanitaris in situ per no haver-los de transportar a la planta municipal de residus construïda el 2019.

L'objectiu de la nova gestió dels residus sanitaris és evitar el contagi a través del sistema municipal de residus. En només 19 dies, després de la sol·licitud de construcció, la planta ja ha entrat en funcionament. Aquesta resposta tan ràpida ha sigut possible gràcies a una modificació d'urgència d'un projecte destinat a millorar la gestió dels residus sanitaris en centres de salud que l'AMB, la Mitja Lluna Roja Kurda i UPP duen a terme al nord-est de Síria.

L'AMB a Síria
Síria és un dels països on l'AMB ha concentrat més els seus esforços en cooperació internacional en els darrers anys.

A banda del projecte de gestió de residus sanitaris, actualment hi ha dos projectes més en marxa. Per una banda, està donant suport tècnic i econòmic al municipi de Qamishli en la seva aposta per l'enllumenat públic solar. Per altra banda, ja està en fase de tancament el projecte de resposta humanitària arran de la invasió turca al nord del país el passat mes d'octubre. Ambdues intervencions han sigut en col·laboració amb la Mitja Lluna Roja Kurda, que és qui treballa amb els governs locals de la regió.

Anteriorment, abans del 2017, l'AMB va participar en la rehabilitació de l'estació d'aigua potable a Kobane, en un projecte de gestió de residus sanitaris precedent a l'actual, i en quatre projectes de protecció de la població i de tramesa de material humanitari a la zona d'Alep. Així mateix, ha finançat un projecte en el marc de la convocatòria de subvencions en cooperació internacional per a entitats 2018-2019.

Pandèmia i conflicte
Els casos de COVID-19 al nord-est de Síria augmenten progressivament, malgrat la manca de tests que permetin saber-ne el nombre real de contagis. El darrer 2 d'abril es va confirmar la primera mort per COVID-19 i fins al 7 de maig hi ha un total de 6 casos confirmats. Tanmateix, tot fa pensar que el nombre real de casos és molt superior.

En les zones de conflicte, l'aigua potable i els productes d'higiene esdevenen encara més essencials del que ja són habitualment: rentar-se les mans i unes bones pràctiques d'higiene poden ser l'única protecció contra la COVID-19.

Actualment, l'estació de bombeig d'aigua de Ras al-Ain subministra aigua potable a més de 460.000 persones de la governació d'Al-Hasakah. Tanmateix, de de l'octubre està sota el control de l'exèrcit turc i les milícies jihadistes. En aquest context, els talls de subministrament d'aigua s'han convertit en una arma de guerra que posa en greu risc la població civil.

En aquest sentit, agències de Nacions Unides i organitzacions internacionals han demanat reiteradament que no s'utilitzi l'aigua per obtenir-ne beneficis militars o polítics. Aquestes demandes, però, continuen sense ser ateses malgrat l'avenç de la pandèmia a la regió.

Documents relacionats
Programes o projectes relacionats