1B Un passatge articulador

Tornar
Montcada_baner
Data:
Del 21.10.14 al 19.12.14
Estat:
Finalitzat
Municipi:
Montcada i Reixac


Un passatge articulador, de Montcada Centre amb el barri de Mas Rampinyo al marge esquerre del riu Ripoll al municipi de Montcada i Reixac.
Premi Ex aequo

Acta del jurat per a l'emplaçament 1B

A l'emplaçament s'ha produït un empat entre propostes, per tant s'ha atorgat el premi ex aqueo a:
  • Espai "Continum", activitat "Diversum" de Ramiro Chiriotti Alvarez, Carla Compte i David Fontanils.
  • By Pass de Mònica Beguer Jornet, Javier Matilla, Cristóbal Moreno, María Beni i Elia Hernando.
Propostes:

ESPAI "CONTINUM", ACTIVITAT "DIVERSUM"

Diferenciant entre una obra de reforma, una obra de transformació i una proposta de millora, l'enfocament de la present proposta a tingut en compte que donades les condicions existents. Revalorar o transfigurar els espais a partir d'una suma de petites intervencions articulades sobre un marc global capaç d'atorgar millors condicions específiques al lloc i generar un contínuum visual que identifiqui el recorregut dotant-lo d'identitat.

La proposta busca les oportunitats i les concentra en un magnífic espai buit que actualment no es valora. El simple buidat i reemplaçament de vehicles i una mínima intervenció gràfica, visual fa que el vianant percebi aquest gran descampat com un lloc d'oportunitat de realitzar activitats, des de fer esport, prendre un cafè, llegir un llibre, relaxar-se sota un viaducte curiosament silenciós...

El "passatge" que intenta reforçar aquesta proposta és el recorregut que va des de del carrer Major, fins a la Rambla del P.Catalans, que relliga diversos nodes d'activitat. La proposta fa possible aquests salts, eixampla l'influencia de les activitats cap a un node major relligant el conjunt "passatge", aconseguint que el contínuum visual generat per les franges de colors sigui també un contínuum d'activitat.

Autors:  Ramiro Chiriotti Alvarez, Carla Compte, David Fontanils.

Descarregar la proposta


BY PASS

Montcada i Reixac és un municipi de barris amb identitat pròpia i amb un arrelat sentiment de pertinença. La construcció d'un veritable passatge entre els barris de Montcada Centre i Mas Rampinyo, passa per posar en continuïtat a les traces històriques del territori, les accessibilitats metropolitanes, superar les barreres infraestructurals i l'apropiació d'espais urbans.

El projecte centra la mirada en els espais d'oportunitat d'actuació, mitjançant una proposta discontínua materialitzada en 7 objectius.
  1. Apropar els barris cap al centre, (estirar la Rambla dels Països Catalans).
  2. Un nou parc de la Rambla, (regenerar l'espai urbà sota la C33 i els equipaments municipals).
  3. Una nova cota d'accessibilitat al parc fluvial (millorar l'accessibilitat als marges del riu Ripoll i recuperar el paisatge fluvial).
  4. Millorar els connectors un "bypass" continuïtat i qualitat urbana. La plaça de l'avinguda Catalunya (superar la barrera del ferrocarril i crear una plaça ròtula entre el carrer major de Mas Rampinyo i la carretera de Ripollet).
  5. Un nou saló a l'estació Montcada-Ripollet (re-urbanitzar el carrer Sant Pere i les vies millorant l'accessibilitat a l'estació).
  6. Recuperar la passera de Rocamora. (Un passatge ciutat-natura).
Autors:  Mònica Beguer Jornet , Javier Matilla, Cristóbal Moreno, María Beni, Elia Hernando.

Descarregar la proposta
El concurs va proposar abordar 2 escales de projecte a nivell d'idees: EEE, d'estudi i exploració d'un àmbit i PPP, de proposta d'actuacions per la millora d'un passatge o passatges que estan dins de l'àmbit.

Dossier tècnic

Làmina emplaçament 1B

Versión en castellano

Dossier técnico
Taula d'experts locals:

Carles Llop, Director del Programa "Passages" de l'IVM a Barcelona.Noemí Martínez, Cap de l'oficina de Projectes i Disseny Urbà de l'AMB.
Loles Herrero, Arquitecta del Serveis de Planejament Urbanístic de l'AMB.
Marta Bunyesch, Directora de l'Àrea Territorial de l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

Vocal extern:

Xavier Segura, Director de Serveis d'Espais Públics de l'AMBJurat Metropolità:

President
Ramon Torra
Ramon M.Torra i Xicoy
Gerent AMB

Arquitecte per la Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (1980).  Actualment, gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona  i conseller delegat de l'IMPSOL (Institut Municipal de Promoció del Sòl). Fou director de Serveis Tècnics de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona fins l'any 2011 i anteriorment, arquitecte municipal i director de Serveis Territorials a l'Ajuntament de Granollers entre els anys 1982 i 1992. Ha estat redactor del Pla Territorial Metropolità de Barcelona i és professor en diferents cursos de màster i postgrau de la UPC i la EAPC.

Vocals
Josep Maria Carreras
Josep Maria Carreras
Director de Serveis d'Urbanisme de l'AMB

Arquitecte expert en l'àmbit de l' urbanisme. Va iniciar la seva activitat professional com a tècnic a la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, posteriorment al 1990 fou el cap de Servei de Documentació d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. Al 2001 va ser nombrat cap de Servei d'Informació Territorial i Coordinació Tècnica de la Mancomunitat de Municipis i actualment es director de Serveis d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Mireille Apel-Muller
Delegada general de l'IVM

Delegada general de l'Institut pour la Ville en Mouvement/PSA Peugot Citroën. Ha coordinat el programa internacional de l'IVM "Passages, espaces de transition pour la ville du 21è siècle" convocat des del 2014. Ha participat a l'exposició internacional "El carrer és de tots !" i en el catàleg . Durant el 2012, ha co-dirigit el col·loqui internacional de Cerisy-la Salle sobre "Le Génie de la marche".

Pierre-Atain Trévelo
Agència TVK / Trevelo & Viger-Kohler Architects
        
Fundador de l'agència TVK/Trevelo & Viger-Kohler Arquitectes i Urbanistes. Arquitecte DPLG, diplomat per l'Escola d'Arquitectura de la Ciutat i dels Territoris de Marne la Vallée al 1999. Màster en Disseny d'arquitectura i urbanisme per la Harvard School of Design al 2004. Professor al Màster d'Urbanisme del Institut d'Estudis Polítics de Paris del 2006 al 2010. Membre del Consell Científic del Taller Internacional de Gran Paris.
Manuel Ruisánchez
Arquitecte i vocal del COAC

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. Professor del Departament d'Urbanisme i Ordenació de Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya i professor del Master de Paissatge U.P.C. Soci-fundador de Ruisánchez Arquitectes el 1997. Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i Urbanisme 2012 (Fàbrica de Creació Fabra & Coats). Vocal de Cultura del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya des de 2014.

Enric Batlle
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, Doctor-arquitecte des del 2002 amb la tesis "El jardí de la Metròpoli" premi extraordinari de doctorat, premi Lluís Domènech i Montaner al 2005 i Premi FAD de Teoria i Crítica d'Arquitectura al 2012. Soci co-fundador de Batlle i Roig Arquitectes des del 1981,  exerceix de professor titular del Departament d'Urbanisme i Ordenació de Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Rosa Rull
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica d'Arquitectura de Barcelona, sòcia cofundadora de Bailo Rull Arquitectura. Professora invitada de Projectes de l'Escola Politècnica Superior d'Alicante, professora de Projectes de la Universitat Internacional de Catalunya.

Amadeu Santacana
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès al 2000 (ETSAV-UPC), i doctor (Phd) amb la recerca "El acontecimiento en un mundo como yuxtaposición" al 2013 a l'ETSAB-UPC (Barcelona). Actualment és professor Associat del Departament de Projectes a l'ETSAV des de 2005, i Associate Professor de The Illinois School of Architecture, també ha donat classes a l'ETSAM-UPM (Madrid), ESARQ-UIC, EINA i ELISAVA.  Cofundador de Nug Arquitectes des de 2000.

Acta del jurat per a tot el concurs
El concurs presenta 6 àmbits d'exploració i proposta que es desenvoluparan en tres llançaments de dos emplaçaments cadascun, entre el mes d'octubre 2014 i el mes de febrer de 2015 segons el calendari especificat a les bases generals.

Fins la data d'inici de cada emplaçament no s'exposarà cap informació relacionada, de manera que tothom que hi participi ho faci en les mateixes condicions.

Les propostes es presentaran per correu administratiu o personalment abans de la data de finalització del termini especificat a cada emplaçament objecte de concurs, a la seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Bases

Bases del concurs d'idees "Passatges Metropolitans"
Bases del concurso de ideas "Pasajes Metropolitanos"

Formulari d'inscripció


Model d'equivalència entre el lema i els participants

Documentació addicional

Marc introductori del Programa Internacional Passages de l'Institut pour la Ville en Mouvement:

Número 1 de la revista Passages (introducción al programa del IVM)

Artículo de orientación de Marcel Smets

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...