Arbre catalogat d'interès local l'any 2003. És una espècie poc freqüent però amb un gran valor estètic i paisatgístic, característica dels jardins romàntics. Els del grup de Can Vidalet s'anomenen els Hostes del Llac. Aquests exemplars es van plantar durant les obres de remodelació del parc dels anys setanta del segle passat, després de l'abandonament de la finca, possiblement en record dels originals.
Xiprer dels pantans (els Hostes del Llac)
Categoria: Vegetació catalogada
Municipis: Esplugues de Llobregat
Nom científic: Taxodium distichum
Alçària: 4,0 m
Perímetre del tronc a 1,3 m: 1,3 m
Diàmetre màxim de la capçada: 3,0 m
Edat estimada, 2005: 34 anys
Origen: Àrees pantanoses del sud-est dels Estats Units
Denominació
Castellà: ciprés calvo o de los pantanos
Anglès: swamp cypress
Port
Té la capçada en forma de piràmide i el tronc s'eixampla força a la base. En destaquen les arrels aèries, de fins a 1,7 metres de llarg. Pot assolir 45 metres d'alçària.
Escorça
És fibrosa i gruixuda, d'un color castany. Presenta llargues esquerdes verticals, poc profundes, que fan que es vagi desprenent.
Fulles
Són petites i linears, que amb una consistència suau i flexible, d'1 a 2 cm de llarg. Es disposen en espiral en dos rengles de brots laterals a la tija. És una de les poques coníferes amb fulles caduques, d'aquí el nom de "xiprer calb".
Floració
D'abril a juny. Les flors masculines i femenines es troben al mateix arbre i s'agrupen en forma de raïm. Són d'un color verd vermellós.
Fruit
Pinyes arrodonides, petites i fosques. Quan maduren es desfan i alliberen les llavors.
Origen i hàbitat
Originari del sud-est dels Estats Units. Prefereix els ambients humits amb sòls entollats o que s'inunden regularment.
Usos
Espècie ornamental a parcs i jardins. Al seu lloc d'origen es plantava a les vores dels rius per evitar els processos d'erosió.